Predstava za decu “Goli kralj”

Predstava za decu “Goli kralj” u izvođenju pozorišta iz Kragujevca u utorak, 27. aprila 2021. godine od 19 sati biće izvedena na velikoj sceni Kulturnog centra Gornji Milanovac.

Reč je o adaptaciji bajki Hansa Kristijana Andersena koje je na scenu postavila Biserka Kolevska. Predstava je namenjena deci uzrasta od četiri godine, a uloge tumače: Miloš Milovanović, Katarina Jeličić, Petar Lukić, Ljubica Radomirović,Vladimir Đoković i Milomir Rakić.

Uz režiju Biserka Kolevska potpisuje i adaptaciju. Scenografiju i kostime uradila je Alina Linjkova Veljković. Muziku Lazar Novkov, a koreografiju Jovana Todorović. Grafičko oblikovanje potpisuje Dejan Petrović.

 

Reč reditelja

Pred Vama je buket napravljen od tri Andersenova cveta, tri bajke:

,,Princeza na zrnu graška’’, ’’Svinjar’’ i ’’Carevo novo odelo’’.

U njemu, sa jedne strane možemo jasno videti kako izgleda prava ljubav običnih ljudi čistog srca, a sa druge strane, pretvaranje i licemernost bogatih i moćnih.

Andersen, taj neverovatnih pripovedač, imao je tešku porodičnu sudbinu.

Živeo jeste u bedi, ali ispunjen ljubavlju prema istinskim ljudskim vrednostima. I tvrdi, da bismo bili i ostali ljudi, treba da se vratimo u svoje detinjstvo.

Kako i Gete kaže: ,,Dete je čovekov otac!’’

Treba da učimo i naučimo da budemo dobri i iskreni kao deca. Nije slučajno upravo Dete simbol čistote. Jer Ono to jeste.

I zato samo Ono izgovara očiglednu istinu: ,,Kralj je go!’’

Princeza Henrijeta i u nju do ušiju zaljubljen svinjar Henrih,

tražeći put ka svojoj zajedničkoj sreći, nailaze na mnoge prepreke.

I, kako to uvek biva u bajkama, njihovi snovi će se ostvariti.

U predstavi je puno izražajnih, čak grotesnih likova, divne muzike, igre duša i srca naših divnih glumaca, ogrnutih Andersenovom vizijom Čoveka.

 

KCGM/GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *