Predstavljanje knjige o dr Milanu Peciću

Knjiga „Autobiografija dr Milana Pecića-najstarijeg pukovnika srpskog saniteta“, biće predstavljena u Galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja 9. aprila u 13 sati. Knjigu su priredili istoričar dr Vladimir Krivošejev, muzejski savetnik, Narodni muzej Valjevo i Ninoslav Stanojlović, profesor istorije iz Jagodine.

Dr Milan Pecić je bio nadupravnik svih vojnih bolnica u Valjevu 1915. godine, prvi obučeni sanitetski oficir koji se školovao u Beču, a usavršavao na Vojnoj akademiji u Berlinu. U periodu od 1900-1902. godine službovao je u Gornjem Milanovcu. Bio je prvi vojni stomatolog u Srbiji, konstruktor sanitetske opreme, nosila i poljske pokretne apoteke koja se koristila tokom Prvog svetskog rata. Napisao je brojne članke i nekoliko knjiga na temu vojnog saniteta. Rukopis “Autobiografije” predstavlja dragocen istorijski izvor važan za proučavanje ratnih događaja od kretanja vojnih formacija u borbama, organizacije vojnog saniteta u ratnim uslovima preko događaja vezanih za epidemiju tifusa u zimu 1914-1915. godine, do prelaska preko Albanije i života u Tulonu i Krfu. Rukopis se čuva u Arhivu SANU.

O knjizi će govoriti jedan od autora istoričar dr Vladimir Krivošejev, istoričar Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja i istoričar umetnosti Ana Jelić iz Muzeja rudničko-takovskog kraja.

 

MRTK/GM PRESS

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *