Predstavljanje zbornika „Od prestonice do industrijskog centra Srbije-Kragujevac sredinom 19. veka“

Brojni istorijski i geografski razlozi da grad Kragujevac bude prestonica Srbije obrazloženi su u zborniku “Od prestonice do industrijskog centra Srbije – Kragujevac sredinom 19. veka” .

Istorija Kragujevca od sredine 19. veka jedno je od slabije istraženih razdoblja. Brojni segmenti društvenog, kulturnog, obrazovnog,

privrednog, političkog života i razvoj pojedinih institucija tog pe-

rioda su nedovoljno istraženi. Kragujevac je u drugoj polovini 19.

Veka, zahvaljujući početku rada Topolivnice 1850. godine,

prve fabrike za proizvodnju i remont oružja u Srbiji (koja je prerasla u Vojnotehnički zavod, 1883), postao treći po veličini grad u državi.

Centar za naučno-istraživački rad SANU Univerziteta u Kragujevcu, sugestijom akademika Ljubomira Maksimovića, potpredsednika SANU, Istorijskom institutu u Beogradu, održao je okrugli sto na temu “Istorija Kragujevca od prestanka prestoničkog statusa 1839/41. godine do njegovog izrastanja u industrijski centar Srbije sredinom 19. veka” 17. oktobra 2019. godine. Zbornik radova sa ovog skupa objavljen je naredne, 2020. godine. Među objavljenim radovima je i rad Aleksandra Marušića, istoričara i direktora Muzeja rudničko-takovskog kraja, “Gornja Crnuća – prva prestonica Miloševe Srbije”.

Gosti Muzeja rudničko-takovskog kraja i Opštine Gornji Milanovac su: prof. dr Vesna Ranković, prorektor za naučno-istraživački rad, kao i Radovan J. Popović, istoričar Istorijskog instituta Beograda. Program će povodom Dana opštine Gornji Milanovac i obeležavanja godišnjice podizanja Drugog srpskog ustanka u Takovu biti održan u Galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja, 22. aprila u 18 sati.

MRK/GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *