Predstavljena knjiga „Autobiografija “dr Milana Pecića

Knjiga „Autobiografija dr Milana Pecića-najstarijeg pukovnika srpskog saniteta“, predstavljena je danas u Galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja. Knjigu su priredili istoričar dr Vladimir Krivošejev, muzejski savetnik i Ninoslav Stanojlović, profesor istorije iz Jagodine.

Milanovačka publika i posetioci Muzeja danas su imali priliku da se upoznaju sa biografijom jednog od upravnika Vojne bolnice koja je krajem 19. veka bila locirana i u Gornjem Milanovcu. Ističući gotovo neprimetnu, ali uvek prisutnu figuru dr Milana Pecića, autor knjige ističe da to ne umanjuje značaj i doprinos njegovog rada, kao lekara u Prvom svetskom ratu u saradnji sa Narodnim muzejom Valjevo.

Mi ne znamo mnogo, o ovom značajnom srpskom lekaru i upravniku vojnih bolnica. Na istorijskoj sceni srpske medicine dr Milan Pecić ,bio je uvek prisutan, ali nepravedno zapostavljen. Ali, zahvaljujući otvaranju “Autobiografije” koju je napisao u poznim godinama i pred smrt deponovao u Arhiv SANU, ličnost Milana Pecića se otkriva mnogo više, kao i podatak da u Muzeju srpskog lekarskog društva postoji i Legat dr Milana Pecića koji je bio zapečaćen -rekao je dr Vladimir Krivošejev, istoričar.

Foto/dr Vladimir Krivošejev, istoričar

Dr Milan Pecić je bio nadupravnik svih vojnih bolnica u Valjevu 1915. godine, prvi obučeni sanitetski oficir koji se školovao u Beču, a usavršavao na Vojnoj akademiji u Berlinu. U periodu od 1900-1902. godine službovao je u Gornjem Milanovcu. Bio je prvi vojni stomatolog u Srbiji, konstruktor sanitetske opreme, nosila i poljske pokretne apoteke koja se koristila tokom Prvog svetskog rata..  Zahvaljujući “Autobiografiji” koju je u poznim godinama života napisao, saznajemo višeo njegovom životu, kao I istorijskim događajima vezanim za godine Prvog svetskog rata.

Rukopisi koji se čuvaju u Arhivu SANU  i “Legatu” otkrivaju nam više detalja o ovoj pomalo zaboravljenoj istorijskoj ličnosti.

 

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *