Pregledi i imunizacije tokom prve godine bebinog života

Prva bebina godina veoma je dinamična, kako u psihomotornom razvoju, tako u porastu telesne mase i telesne dužine. Novi član porodice prati se sa budnom pažnjom, svaki  bebin napredak dočekuje sa velikom radošću. Tokom ovog perioda obavlja se najveći broj sistematskih pregleda i imunizacija.

Od bebinih refleksnih radnji, do prepoznavanja  roditelja, smejanja, okretanja, sedenja, prvih koraka i reči, sve se ovo može očekivati u prvih godinu dana. Kada beba napuni mesec dana, vodi se na prvu redovnu kontrolu i dobija vakcinu protiv žutice. Inače, odmah po rođenju u porodilištu beba je primila vakcinu protiv žutice, a nekoliko dana kasnije, vakcinu protiv tuberkuloze, BSŽ.

dr Vladimir Milovanović, načelnik Odeljenja za zdravstvenu zaštitu dece

-Na sledećoj kontroli, kada beba napuni dva i po meseca, prima Pentaksim i Simforiks vakcine- rekao je dr Vladimir Milovanović, načelnik Odeljenja za zdravstvenu zaštitu dece i omladine, dodajući – Pentaksim je vakcina protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja dečje  paralize i hemofilusa influence, a Simforiks je vakcina protiv bakterije streptokokus pneumonije, ili pneumokoke. Na sledećem sistematskom pregledu, nakon mesec dana, dajemo još jednu dozu ove dve vakcine i ponovo, kada beba napuni četiri i po meseca.

U šestom mesecu bebi se daje treća, završna doza vakcine protiv žutice i radi analiza krve slike i urina. Posle prvih šest meseci, tokom kojih je imala majčinu krv, beba počinje da sama stvara krvne ćelije.

-Sledeći redovni sistematski pregled je u devetom mesecu, kada se beba već oslanja na noge, kontroliše se njen razvoj, sedenje i prvi koraci – rekao je dr Milovanović, zaključujući – Naredna kontrola je kada beba napuni godinu dana,  uz redovne preglede i procenu celokupnog bebinog razvoja. Na ovom pregledu dajemo vakcinu protiv zaušaka, malih boginja i crvenke, čime smo završili imunizaciju do prve godine bebinog života.- 

Prema rečima doktora Milovanovića, vakcine se daju kako bi se izbeglo i sprečilo nastajanje bolesti opasnih po život. Adekvatnom, opsežnom imunizacijom, potpuno su iskorenjene bolesti, kao što su: Variola vera ili velike boginje, dečja paraliza, tuberkuloza, zauške i male boginje.

GM PRESS / Aleksandra Stevanić

Tekst je objavljen u okviru projekta  „Više beba – više osmeha“,

koji je sufinanisiran sredstvima opštinske uprave opštine Gornji Milanovac.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *