Preobraženje u Majdanu

Danas, na Preobraženje, u selu Majdan ispod Rudnika, održava se tradicionalni seoski vašar. Trideset šestu godinu za redom pod šatrom kod Dragije kuva se kupus u zemljanom loncu, služi jagnjeće i praseće pečenje i sluša narodna muzika.

 – Danas je crveno slovo, Preobraženje. Ljudi se tradicionalno okupljaju na ovaj praznik ovde u Majdanu. Pošto je još uvek rano, gostiju za sada ima malo, ali u toku dana očekujemo više ljudi. Kuva se kupus, seče se pečenje, a cene su vrlo pristupačne – kaže Jelena Milovanović iz Majdana.

Jelena Milovanović, Majdan

Inače, preobraženjski vašar u Majdanu je pre svega stočarski vašar. U ponudi su bili prasići, jagnjići I ovce. Kako vašarlije komentarišu, ponuda je bila mala, dok je kupaca bilo dosta.

 – Trenutna cena jagnjića je od 240 do 280 dinara, prasića od 230 do 250, a ovaca od 100 do 120 dinara. Više je bilo zainteresovanih nego stoke u ponudi – rekao je Vladan Tomić iz Nakučana.

Vladan Tomić, Nakučani

Iz godine u godinu posećenost ovog vašara je sve manja, a meštani pamte vremena kada se u ovom selu na današnji dan okupljalo i po nekoliko hiljada ljudi.

 

GM PRESS/Jovana Lekić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *