Preporuke za čitanje za sledeću nedelju

Naučno odeljenje biblioteke ,,Braća Nastasijević’’ preporučuje dve enciklopedije za narednu nedelju. U enciklopediji ,,Botanikum’’ autorke Skot Kejti predstavljene su najrazličitije biljke, od algi do biljaka mesožderki. Tu su i gljive i lišajevi raznih boja. Enciklopedija obiluje i naučnim objašnjenjima, na primer, zašto su jedne biljke zelene, a druge nisu, kako neke biljke žive u vodi, a neke vise u vazduhu i ne dodiruju tlo uopšte, čak i kako se određene biljke hrane mesom. Biljke formiraju neke od najvećih, najmanjih i najmirišljavijih oblika života na Zemlji.

Enciklopediju ,,Animalijum’’ autorki Skot Kejti i Dženi Brum čini više od 160 vrsta životinja i namenjena je svim uzrastima. Životinjske vrste poređane su tako da ilustruju proces evolucije i pokažu kako se životinjsko carstvo razvijalo tokom vremena. Drvo života raste i grana se počev od jednostavnih morskih sunđera, do bujnog i raznovrsnog sveta složenih životinja, obuhvatajući sve veće grupe koje danas žive na Zemlji.

Iz Zavičajnog odeljenja preporučuju ,,POHOD ALEKSANDRA VELIKOG’’ pisca Flavija Arijana. Aleksandar Veliki (356–323), jedna je od onih ličnosti koje neprestano pobuđuju interesovanje. Meteor antičke istorije, čovek kompleksne prirode – mistik u razmišljanju, praktičar u delanju – zasnovao je imperijalni prostor od Jadrana do Indije. Strateg i vojskovođa vodio je Helene i Makedonce iz poznatog u nepoznato, iz malog u veliko, do krajnjih granica tada poznatog sveta. U neprestanom nadmetanju sa ocem Filipom II, ličnostima iz prošlosti i mitologije, sa samim sobom, pogleda uprtog tamo gde običan čovek nije video mnogo toga, promenio je dimenzije sveta i postavio okvire za buduća pregnuća ne samo osvajača nego i stvaralaca. Eratosten iz Kirene kaže da je Aleksandar bio ujedinitelj sveta, punio je pehar ljudskim bićima kao vinom u pokušaju stvaranja nove civilizacije.


Za najmlađe čitaoce, dok još traje raspust, iz Dečjeg odeljenja preporučuju knjigu ,,DNEVNIK GRADSKOG SPAVAČA’’ čije su autorke Zornica Hristova i Desislava Dimitrov. Svako može da nabasa na neku avanturu u planini i okružen divljinom, ali pravi lovci na uzbuđenja pronalaze avanture i kada ih ne traže. Upravo se to desilo Toniju i Martiju kada je njihova baba, poznata fotografkinja časopisa National Geographic, slomila nogu. Pod njenim vođstvom ta dvojica gradskih spavača bila su prisiljena da otkriju divljinu na gradskom asfaltu. Tu su ih sačekale prave zverke, kao i prave bitke i pravi život koji raste i vene, sakriva se ispod zemlje i ponovo proviruje iz nje. A kao šlag na torti – sačekale su ih i brojne ljubavne peripetije.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *