Preporuke za čitanje za sledeću nedelju

Biblioteka ,,Braća Nastasijević’’ za odrasle preporučuje knjigu ,,KAFKA NA OBALI MORA“ Haruki Murakamija.

Paralelna dva putovanja – jedno, petnaestogodišnjeg dečaka Kafke Tamure, koji napušta dom bežeći od oca s kojim nema nikakav odnos i od njegove edipovske kletve, i drugo, vremešnog Nakate, koji se nikada nije oporavio od neobjašnjivog gubitka svesti u detinjstvu, za vreme Drugog svetskog rata, što je imalo za posledicu da ne zna da čita i piše, ali ima sposobnost da komunicira s mačkama, čine zbunjujuću fabulu ovog remek-dela magičnog realizma koje nas od prve do poslednje stranice zapljuskuje slojevima najrazličitijih tema i motiva, čudnovatim, nadrealnim, uzbudljivim događajima i likovima.

Najmlađima za ovu nedelju preporučujemo knjigu ,,PETERSON KAMPUJE’’ Svena Nurdkvista.

Petson nije očekivao da će tražeći kesu s plovcima na tavanu pronaći veliki, odavno zaboravljeni šator. Radoznali Findus goreo je od želje da sazna čemu čudna naprava kao što je šator služi, pa mu je čiča Petson zato velikodušno obećao odlazak na kampovanje pored jezera. A da podizanje šatora u dvorištu može biti uzbudljivije od pravog kampovanja u prirodi, saznaćemo iz ove priče.

Za trenutke odmora, biblioteka preporučuje ,,SITNICE KOJE ŽIVOT ZNAČE“ autora Lorenco Maronea.

Marone je uspeo da stvori jednostavne junake, i u toj jednostavnosti živopisne i autentične, ljude koji su veoma slični nama – istovremenom gubitnike i heroje svakodnevnice. Duhovit, povremeno crnohumorni roman postigao je veliki uspeh u Italiji, a trenutno se po ovoj knjizi snima film.

Iz izdavačke delatnosti same biblioteke preporučujemo ,,POEZIJA“ Momčila Nastasijevića.

Pesničko delo Momčila Nastasijevića obuhvata svega sedam ciklusa pesama: Jutarnje, Večernje, Bdenja, Gluhote, Reči u kamenu, Magnovenja i Ođeci. Prvih pet ciklusa pesnik je organizovao u zbirku Pet lirskih krugova, koju je objavio 1932. godine. Magnovenja i Ođeci su ostali u rukopisu i posthumno su objavljeni u okviru Celokupnih dela. Analogno autorovom odabiru naslova za prvu, i za života jedinu objavljenu zbirku, a shodno koncepcijskoj, tematsko-motivskoj i stilskoj koherentnosti, u literaturi se najčešće govori o Sedam lirskih krugova Momčila Nastasijevića.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *