Privredi Gornjeg Milanovca nedostaju sva inženjerska i zanatska zanimanja

Na evidenciji Ispostave Nacionalne službe za zapošljavanje u Gornjem Milanovca nalazi se 1.700 lica od kojih su 1.100 žene. Na birou za zapošljavanje u Gornjem Milanovcu već duže vreme nema inženjera, farmaceuta, arhitekata, građevinaca, krojača, ali i svih ostalih zanatskih zanimanja. Lica sa završenom gimnazijom i ekonomskom školom najduže čekaju zaposlenje.

Na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje u Gornjem Milanovcu, ove godine se prijavilo 1.311 osoba, a istovremeno posao je našlo 1.215 ljudi. Stopa nezaposlenosti u ovom gradu je daleko ispod 10 odsto što je republički prosek. U Milanovcu do posla jedino teško dolaze svršeni gimnazijalci i đaci ekonomske škole.

„Na evidenciji u ovom trenutku u Gornjem Milanovcu ima 1.700 ljudi, od toga su 1.110 žene. Na evidenciji nema inženjera svih branši, farmaceuta, lekara je svega jedan ili dva. Suficitarna zanimanja su gimnazijalci i oni koji su završili ekonomsku školu. Takođe, kada je reč o deficitarnim zanimanjima, nedostaju nam sva iz oblasti građevinarstva, elektrotehnike, mašinstva i ugostiteljstva. Fale nam i konfekcijski radnici“, izjavio je za TV GM Plus, Saša Obradović, v.d. direktora Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Čačku.

FOTO SASA OBRADOVIC VD DIR FILIJALE NSZ CACAKSaša Obradović,Foto: GM Press

U Gornjem Milanovcu tokom ove godine Nacionalna služba za zapošljavanje je sprovela 11 programa za zapošljavanje teško zapošljivih kategorija stanovništva. Lokalna samouprava je ove godine iz budžeta sa 15 miliona dinara podržala dva programa zapošljavanja, stručnu praksu i samozapošljavanje. Program stručna praksa je još uvek aktuelan i potencijalni poslodavci još uvek imaju priliku da konkurišu za ova sredstva.

FOTO Jelka Veskovic, koordinator Ispostave NSZ u GM
Foto: GM Press

„U zavisnosti od stepena stručnosti lica koje se prima na stručnu praksu, poslodavci, bilo iz privatnog ili društvenog sektora, mogu računati na iznose od 21.000 dinara za lice sa četvrtim stepenom stručnosti do 25.000 dinara za lica sa visokom stručnom spremom. Za ovaj program još uvek ima sredstava i poslodavci još imaju vremena da podnesu zahteve“, kaže Jelica Vesković, koordinator Ispostave NSZ u Gornjem Milanovcu.

Program samozapošljavanja je nedavno završen i za sredstva je konkurisalo 29 nezaposlenih Milanovčana. Tehnološki viškovi mogu računati na 240.000 dinara, lica sa invaliditetom na 220.000, a ostali na po 200.000. Rezultati ovog konkursa biće objavljeni uskoro.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *