Prodat BIP! Kupac imovine u samom srcu Beograda firma „Auto Čačak“

Kompanija Auto Čačak je danas kupila AD BIP Beograd za 2,09 milijardi dinara na javnom otvaranju ponuda u Agenciji za licenciranje stečajnih upravika.

Ponuda Auto Čačka je jedina koja je stigla na javni poziv za privatizaciju nekadašnje Beogradske industrije piva, i prihvaćena je, jer je iznosila više od polovina procenjene cene BIP-a kao pravnog lica.

Novi vlasnik Auto Čačak ima zakonski rok od sedam dana da potpiše kupoprodajni ugovor i 30 dana da uplati ostatak novca od visine depozita plaćenog za učešće u privatizciji do kupoprodajne cene.

BIP je bio u stečaju od 2016. godine, a pored centralne lokacije kod Mostarske petlje, gde se nalazi glavna pivara, poseduje nepokretnosti i proizvodne pogone na više lokacija u Beogradu, zatim u Čačku i Kragujevcu.

U imovinu BIP-a spada i 13 suvih žigova njihovih proizvoda.

Najvažnija imovina je svakako ona koja se odnosi na proizvodni kompleks u Ulici Vojvode Radomira Putnika u Beogradu, lokacija kod Mostara, čija je ukupna realna površina veća od 26,7 hiljada kvadratnih metara, i fabrika sokova na Zrenjaninskom putu koja je na više od 11,8 hiljada kvadrata.

U prodajnom paketu su Fabrika piva i slada Čačak, poslovni objekti u Obrenovcu, Kosovskoj Mitrovici, Alibunaru, prodajni centar u Kragujevcu i stan u Budvi.

U pivari radilo i po 500 radnika

Država je prodala BIP 2007. godine. Kompaniju je osnovao Čeh Vajnhapal iz Sremske Mitrovice po dozvoli kneza Miloša 1839. godine. Prava industrijska proizvodnja je započela tek 1872. godine, kada je Đorđe Vajfert izgradio fabriku na brdu „Smutekovac“, kod današnje Mostarske petlje, na mestu gde se i danas nalazi.

Pre privatizacije 2007. godine u pivari je radilo oko 500 radnika. Danas je u ovoj fabrici odstalo 150 radnika.

BLIC/Foto Novosti/GM PRESS

Tags: ,

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *