Promocija knjige „Potpuni prelom“ u utorak na Rudniku

U Domu kulture “Vojislav Ilić” na Rudniku u utorak, 18. januara 2022. godine biće predstavljena knjiga Rastka Jevtovića “Potpuni prelom”.

Sažetak romana:

Vladajući najvećim delom Evrope od 1941.godine nacisti su dozvolili sebi da prave kompromise sa životom, kao što je uživanje u luksuzu i noćnim provodima. I Rim je propao zbog razvrata, ali kod nacista je potreba za dekadencijom bila i uslovljena duhom vremena, odnosno umetničkih epoha koje su se već krajem 19.veka instalirale u sistemu vrednosti.

Najpre, simbolizam i impresionizam, a potom secesija i dekadentizam uvukli su se pod kožu ljudima s početka 20.veka. A onda na prelazu iz prve u drugu njegovu deceniju stižu dadaizam i drugi pravci avangarde. Sve je to posledovalo da monopoli i autoriteti više nisu mogli da budu neograničeni i neiscrpni, čak ni kad su u pitanju diktatori. Slika čovekovog sveta se usložila i raslojila.

Beograd je bio jedino mesto na evropskom tlu gde se džez muzika od 1941.do 1944. svirala sasvim slobodno. Uzroci tog paradoksa leže u nelogičnom amalgamu muzičara Zender Belgrada, koji su koristili sve moguće privilegije, pa i tu da prkose vladajućoj ideologiji svog režima, i nekolicine domaćih džezera, koji su tražili svoje mesto pod suncem. Među tom grupom umetnika-avanturista je i glavni lik romana „Potpuni prelom“, Rajnhard Miler, koji je građen na osnovu jedne istorijske ličnosti, neverovatna sudbina sa somnabulnim preokretima i promenom identiteta. No, u ovom romanu se pojavljuju i neke jasne istorijske ličnosti kao što su sveštenik Tomaš Ulaga, Maga Magazinović, Beta Vukanović, Ita Rina, zatim Desanka Maksimović, čak i Margita Magi Stefanović. Zajednički im je imenitelj to što su ostavili veoma jak umetnički ili duhovni trag u svojstvu pravednika. Ipak je većina likova u ovoj knjizi plod autorove fikcije, ali su zasnovani na određenim misaonim konceptima, sledujući koncepciju pisaca psihološkog realizma.

Početak promocije je u 18 sati.

GM Press

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *