Proslava 163. rođendana OŠ „Ivo Andrić“ u Pranjanima

Osnovna škola “Ivo Andrić” u Pranjanima danas proslavlja svoj 163. rođendan. U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom organizovan je program kojim se obeležava proslava dana škole. Pored priredbe i nastupa KUD-a “FRA” iz Čačka, za učenike je organizovano i predavanje u mobilnom planetarijumu na kome su mališani imali prilike da na zanimljiv način čuju ponešto o svemiru.

 – Ova škola po godinama jeste jako stara, ali zato što uvek ima dece, ona je ipak jedna mlada ustanova. Danas nam je tu planetarijum, jedno zanimljivo nastavno sredstvo uz čiju pomoć se deca uče o kosmosu, panetama, zvezdama i preko 180 učenika je danas prošlo kroz isti. Očekuje nas još i nastup KUD-a FRA, a posle toga će biti dodela nagrada za foto konkurs koji smo prošle godine po prvi put raspisali. U pitanju je konkurs “Lepote moga zavičaja”, koji ima za cilj da deca razvijaju estetske vrednosti, da posmatraju prirodu i uživaju u njoj, a pre svega da vole svoj kraj – rekao je Zoran Pantović, direktor OŠ Ivo Andrić .

Zoran Pantović, direktor OŠ „Ivo Andrić“, Pranjani

Proslavi je prisustvovala i Aleksandra Janković, pomoćnik predsednika opštine za prosvetu. Ona je ovom prilikom istakla da današnji dan treba da bude posvećen đacima i njihovom doprinosu školi.

Prva škola u Pranjanima počela je sa radom 1858. godine, kada se u njoj učilo čitanje, pisanje, račun i vera. Škola je radila neprekidno do Prvog svetskog rata, kada je školska zgrada bila oštećena i njena imovina opljačkana. Po oslobođenju Srbije nastava je otpočela sa radom u februaru 1919. godine. U toku Drugog svetskog rata škola je bila privremeno zatvorena, da bi sa radom ponovo otpočela 1945. godine.

GM PRESS/Jovana Lekić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *