Prva grupa poljoprivrednika potpisala ugovore za podsticajna sredstva

Na osnovu programa koji je raspisala lokalna samouprava, a Ministarstvo poljoprivrede dalo saglasnost, prvih 130 milanovačkih poljoprivrednika danas je potpisalo ugovore za podsticajna sredstva sa opštinom Gornji Milanovac.


Predsednik opštine Dejan Kovačević rekao je da je za prvo potpisivanje izdvojeno 10.926.000,00 dinara:

„Izuzetno mi je drago što posle tri godine vidimo da opštinske subvencije daju dobre rezultate. Već treću godinu zaredom izdvajamo 50 miliona dinara za poljoprivredu, od toga 44 i po miliona za direktne subvencije, i ono što me posebno raduje je što ste prepoznali opštinu Gornji Milanovac kao dobrog partnera. Kada je raspisan konkurs za subvencije, posle dvadeset dana smo istrošili novac, jer je zaista puno aplikacija bilo. Gledaćemo da budžet za poljoprivredu u narednim godinama bude i veći, s obzirom da je veliko interesovanje i za obnovu mehanizacije i za nabavku stoke. Takođe, za ove tri godine, uspeli smo da povećamo broj grla za 30 posto. Videli ste i da osnivanjem zemljoradničkih zadrugi, koje su sada u ekspanziji, svi koji su podneli zahteve za donacije države, dobili su po 50 hiljada evra bespovratnih sredstava. Želim da se što više udružujemo, jer kada imamo stabilnu proizvodnju, kada imamo količine koje možemo da ponudimo tržištu, imaćemo bolje uslove i bolju cenu“. Kovačević je naglasio da, iako je opština Gornji Milanovac prevashodno industrijski orijentisana, to nikako ne znači da ne treba da se ulaže u poljoprivredu. Takođe, pored poljoprivrede, intenzivno se razvija i seoski turizam, što je jako značajno za našu opštinu.
„Prolaskom auto-puta Koridora 11 kroz našu opštinu, otvara se velika perspektiva i turizmu. Otvaranje aerodroma u Lađevcima će i vama doneti benefite, što znači da ćemo imati kargo letove, da možete voće i povrće da izvozite, a da bude sveže i dan za dan, čime ćete postizati veće cene u budućnosti “, rekao je Kovačević i dodao da je sledeći korak jedna ozbiljna prerađivačka industrija u Gornjem Milanovcu, jer je osim „Takova“, potreban još jedan ozbiljan poljoprivredni prerađivač, na koga bi poljoprivrednici mogli da se oslone. Takođe, Kovačević je istakao da će do kraja godine biti oformljena komisija koja će obići sve poljoprivredne proizvođače koji su u protekle tri godine koristili subvencije, da se vidi da li su te subvencije na pravi način korišćene.

Šef Kancelarije za poljoprivredu Milka Nedeljković istakla je da, po sredstvima koje izdvaja za poljoprivredu, opština Gornji Milanovac prednjači u Srbiji. Naglasila je da su se milanovački poljoprivrednici u najvećem broju opredelili za kupovinu opreme i mehanizacije i grla stoke, zatim za veštačko osemenjavanje, u manjoj meri za kazane za pečenje rakije, dok je za osiguranje predat samo jedan zahtev.


Predsednik opštine Dejan Kovačević, obraćajući se poljoprivrednicima, rekao je da im opštinska Kancelarija za poljoprivredu uvek stoji na raspolaganju za sve što je potrebno. Tim povodom, pohvalio je rad Kancelarije, koja pomaže poljoprivrednicima, kako kod aplikacije za opštinska sredstva, tako i za sredstva kod Republike i pretpristupnih fondova Evropske unije, ali ono što je najznačajnije je što može da im pomogne u razvoju poljoprivrednih gazdinstava, savetodavno, sa organizacijom seminara koji se redovno organizuju.

Tim putem pozvao je poljoprivrednike da redovno posećuju seminare, jer će edukacija doneti bolju produktivnost poljoprivrednika, ali i pomoći razvoj opštine.

Ostale vesti možete pročitati ovde

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *