Radionice NBS u ETŠ „Knjaz Miloš“

Predstavnici Narodne banke Srbije iz Odseka za edukaciju održali su danas predavanjau milanovačkoj Ekonomskoj školi“ Knjaz Miloš“ „Moj budžet i ja“ i „Falsifikati“.

Istorija falsifikovanja novca vremenski se poklapa sa njegovim nastankom. Dok emitenti novca usavršavaju tehnike izrade i zaštite novca, falsifikatori, koristeći naučnotehnička dostignuća, pokušavaju da što vernije imitiraju zaštitne elemente novca kako bi lažne novčanice pustili u opticaj i tako stekli materijalnu dobit.

Kako prepoznati falsifikovan novac i koje su karakteristike autentičnih novčanica, srednjoškolci smera komercijalista ETŠ „Knajz Miloš“, imali su priliku da prate ne današnjem predavanju.

Tokom radionice“ Falsifikati“, učenici se upoznaju se karakteristikama krivotvorina na našim prostorima kroz vekove, ali i sa obeležjima savremenih krivotvorenih novčanica evra i američkog dolara. Na kraju predavanja,komercijalisti će u interaktivnom delu, nadam se, uspešno primeniti svoje znanje, prilikom provere autentičnosti svoje novčanice. Veoma je važno i da znaju, kako da reše problem, ukoliko posumnjaju u autentičnost novčanice u svom vlasništvu- rekao je Ranko Stanojević iz Narodne banke Srbije-Odsek za edukaciju .

Ranko Stanojević, Narodna banka Srbije-Odsek za edukaciju, Foto/GM PRESS

Tokom predavanja, srednjoškolci su razgovarali o karakteristikama pravog novca, kao što su:papir, vodeni žig,inicijali Narodne banke Srbije ili Evropske centralne banke, ukoliko se radi o evrima, zaštitna nit i drugo. Novčanice dinara i eura izrađene su od 100% pamučnog papira i pružaju jedinstven osjećaj pod prstima, što je jedna od obeležja njihove autentičnosti.

Srednjoškolcima komercijalistima ovo nije prvi susret sa predstavnicima NBS, a mnogima od njih ekonomija će biti buduće zanimanje.

-Mi smo već imali priliku da posetimo Narodnu banku, gde smo se upoznali sa ekonomskim istorijatom naše zemlje, novcem, rezervama zlata. Izabrao sam ovaj smer, jer me ekonomija zanima, svi ti papiri, menice, fakture, brojevi, kada njima ovladate, budu vrlo zanimljivi-rekao je Nikola Stanušić, učenik 3. godine-smer komercijalista.

Nikola Stanušić, učenik 3. godine-smer komercijalista  Foto/GM Press

Foto/GM PRESS

U izmenjenim okolnostima u situaciji sa koronom, odsek za edukaciju NBS nalazi načina da organizuje svoja predavanja i radionice, kako onlajn, tako direktinim susretima i razmenom sa učenicima, što ih mnogo više raduje, kažu u Narodnoj banci.

 

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *