Razvoj seoskog turizma zajednički cilj

Projekat „Put prijateljstva“-Ukusi Srbije  akcione grupe Gornji Milanovac – Čačak predstavljen je juče u Klatičevu u seoskom turističkom domaćinstvu „Tri  hrasta“.  

-Opština Gornji Milanovac sa gradom Čačkom  je uključena u partnerstvo, koje ima za cilj razvoj i promociju seoskog turizma i koje je prepoznato od strane Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede kao izuzetno dobar projekat, za koji su prošle godine izdvojena sredstva za izradu strategije ruralnog razvoja na području dve opštine. Jučerašnji sastanak bio je izuzetna prilika da se opštine predstave kao turističke destinacije, sa posebnim akcentom na kineske turiste. Inače, Opština Gornji Milanovac ulaže velika sredstva za prazvoj poljoprivredu i turizma, ove godine 60 miliona dinara  izdvojeno je za razvoj poljoprivrede, dok je za kategorisana seoska domaćinstva izdvojeno 3, 5 miliona dinara –rekla je između ostalog, Milka Nedeljković, šef Kancelarije za poljoprivredu Opštine Gornji Milanovac.

Foto: Milka Nedeljković, šef Kancelarije za poljoprivredu Opštine Gornji Milanovac

Kako privući kineske turiste i prilagoditi tradicionalne, domaće ukuse gostima iz Azije,bila tema jučerašnjeg sastanka partnera iz Gornjeg Milanovca,Čačka i Dragačeva.

Kako Kinezi nisu bili mnogo u ovom delu Srbije, ideja projekta je kreiranje sedmodnevnih ili dvonedeljnih tura namenjeih isključivo turistima iz Kine, koji žele da upoznaju naše običaje, kulturu i da se povežu sa lokalnim stanovništvom.

Foto: GM PRESS

Letnja Muzička manifestacija „Sabor violine“ u Pranjanima može biti veoma interesantna kineskim  gostima, kao i folklorne radionice i srpske večeri, pečenje rakije ili pripremanje hrane,  tokom kojih mogu bolje upoznati našu tradiciju i kraj. Spoptovi srpsko-kineskog prijateljstva i ozbiljna promotivna kampanja  na nekoliko kineskih portala,svakako će privući određeni broj  kineskih turista nakon pandemije u Srbiju, kažu organizatori projekta.

 

Opširnije o ovoj temi pogledajte u Centralno-infotmativnoj emisiji „Dan“ večeras u 18:30 i 22h.

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *