Rekordne cene kupusa ove jeseni

 

Zima se ne može zamisliti bez kiselog kupusa, podvarka i sarme. Ove jeseni, rekordne cene svežeg kupusa na pijacama i trgovinama širom Srbije. Na milanovačkoj Zelenoj pijaci kilogram kupusa košta od 60 do 80 dinara, što je u odnosu na prošlu godinu duplo skuplje. Kako je prošle godine kilogram futoškog kupusa mogao da se kupi u proseku od 30 do 40 dinara, razlika je drastična.

“Holandski kupus je 65, a srpski melez je 80 dinara, to je  isplativa cena za uzgoj. Kad je prinos manji, veća je cena. Ove godine je sigurno 30 posto manji rod, zbog suše i velikih vrućina, navodnjavali smo iz Dičine”- kaže proizvođač iz Semedraži.

Na pijačnim tezgama ima kupusa, ali ni izdaleka kao ranijih godina. Prodavci kažu, već je počela sezona za ostavljanje ovog zimskog omiljenog povrća, pune se kace i burad, ali se pazari manje nego pre. Pored visoke cene, iz godine u godinu, sve je manje uzgajivača zbog slabe isplativosti. Potrošači su podeljenog mišljenja, kada je u pitanju ovogodišnja cena kupusa.

“Nego šta je, nego skuplji, ali moramo ostaviti malo kiselog, bez obzira na cenu.”

“Nije visoka, treba nešto i poljoprivredni proizvođači da zarade”.

“Nije lako baviti se poljoprivrednom proizvodnjom, zasaditi, odgajiti, prodati, ko nije zadovoljan, neka proba da gaji sam”- kažu Milanovčani.

Za zimnicu od oko 20 kilograma kiselog kupusa, ove sezone potrebno je najmanje od 1.200 do 2.000 dinara, dok je ista količina omiljene salate od ovog povrća prošle godine koštala dvostruko manje.

Na Zelenoj pijaci može se naći i kiseli kupus, za čiji kilogram treba izdvojiti 150 dinara. Šta je isplativije, ukiseliti kupus u sopstvenoj režiji ili kupovati po malo tokom zime, pitanje je kućnog budžeta, želje i vremena. Jedno je sigurno, nema zimske slave i gozbe bez kiselog kupusa, sarme, ili salate. Dok napolju promiče sneg…

Foto/GM PRESS

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *