Repertoar Kulturnog centra 12-17 maj

Repertoar Kulturnog centra 12-17 maj

Foto: KCGM/GM PRESS

Pozorišna predstava: „Neka bude šta bude (samo da je muško)“

Komedija „Neka bude šta bude (samo da je muško)“ u kojoj nastupaju Sandra Bugarski, glumica Beogradskog dramskog pozorišta i Vladan Savić, glumac Pozorišta na Terazijama, koji potpisuje tekst i režiju ove predstave u Velikoj sali Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu biće izvedena u sredu, 12. maja 2021. godine od 19 sati.

Protagonisti ove predstave su Sandra Bugarski, glumica Beogradskog dramskog pozorišta i Vladan Savić, glumac Pozorišta na Terazijama. Tekst i režiju potpisuje Vladan Savić, saradnici na tekstu su Saša Simonović i Anica Garić, scenografija Tanja Žiropađa.

Kostime je osmislila Kristina Savić, a koreografiju potpisuje Milica Pavlović.

Foto: KCGM/GM PRESS

Četvrtak, 13. maja 2021. godine /19 sati/ Velika sala KCGM

Malo kraljevstvo“ – predstava za decu

 

Predstava za decu „Malo kraljevstvo“ u produkciji „Kovač arta“ iz Beograda koju je na scenu postavila Jelena Kovač Krkić na sceni velike sale Kulturnog centra od 19 sati biće izvedena u četvrtak, 13. maja 2021. godine.

Predstava je rađena prema animiranoj britanskoj seriji iz 2009. godine „Benovo i Holino malo kraljevstvo“.
Na srpskom jeziku serija se prikazuje od 2011. godine na kanalima: Nikelodion, Nik džunior, TV Ultra i TV Mini.
Cena ulaznice je 250 dinara.
O predstavi:
Malo kraljevstvo je puno života, radosti i boja. U njemu žive Ben, princeza Holi i dadilja Šljivka.
Ben i Holi su najbolji drugari i uvek su raspoloženi za igru i zabavu. Dadilja Šljivka ih kroz šalu uči raznim vilinskim i običajima patuljaka. Ponekad upotrebi čaroliju, ali to ne bude svaki put zabavno. Ovoga puta je zahvaljujući čaroliji završila u kavezu veštice Verice. Ben i Holi pokušavaju uz pomoć raznih trikova, veština, vilinskog plesa i muzike patuljaka da odobrovolje vešticu Vericu i da oslobode dadilju Šljivku. Uz puno poteškoća na kraju i uspeju u tome.
U predstavi nastupaju: Jelena Kovač Krkić, Danica Radulović, Andrija Kovač i Tatjana Zerajić.
Dizajn zvuka potpisuje Zoran Nestorović, a scenografiju i kostimografiju je uradila Mirjana Petrović.

 

Ponedeljak, 17. maj 2021. godine / 19 sati / Velika sala Kulturnog centra Gornji Milanovac.

Cena:500 dinara

Rezervacije: 032/711-119

Predstava: “Mali bračni zločini”

 

Biblioteka bez prašine nije biblioteka. Ni mrvice od hleba ne treba sklanjati sa stola, svetlo ne mora da se gasi… Nabraja supruga sve ono što je njen muž tokom decenije i po zajedničkog života usvojio kao pravilo. On se toga ne seća. Amnezija ga je odvela u neki drugi svet u kome više ne zna ko je njegova saputnica. Za njega je nepoznata i fotelja u kojoj je rado sedeo, baš kao i ambijent vlastite dnevne sobe.”

 

Predstava „Mali bračni zločini”, prema tekstu francuskog pisca Erika Emanuela Šmita, u režiji Filipa Grinvalda, u ponedeljak, 17. maja 2021. godine od 19 sati biće izvedena u velikoj sali Kulturnog centra Gornji Milanovac.

U fokusu ove priče su moderni supružnici Žil i Liz. Saznavši da joj suprug ima amneziju, žena pokušava da to iskoristi i ubedi bračnog druga u nešto što se nije desilo. Njih dvoje već odavno bauljaju u dosadnoj svakodnevici. Strasti su se ugasile, a gunđanja procvetala. Uprkos čamotinji koja je nagrizla brak oni očajnički traže ljubav.

Ako volite Šmitove komade “Zagonetne varijacije” i “Posetilac”, verujemo da će vas i ova predstava oboriti s nogu. Pogotovo zbog činjenice da su njeni glavni protagonisti Nela Mihailović i Boris Pingović.

Premijera ove neobične predstave izvedena je aprila 2011. godine i od tada prikuplja sve veći broj zadovoljnih gledalaca. Posetioci se slažu da su Nelina i Borisova gluma ono što ovaj komad čini fantastičnim s akcentom na suštinu predstave, a to je: ”Da li je bol u ljubavi neminovan?”

 

Dramaturgiju je uradio Željko Hubač, a scenografiju Boris Maksimović. Kostime je osmislila Sara Kurtović. Tekst je s francuskog jezika prevela Stanica Lazarević. Za izbor muzike bio je zadužen Filip Grinvald.

Cene ulaznica za predstavu “Mali bračni zločini” je 500 dinara. Rezervacije: 032/711-119

 

ERIK EMANUEL ŠMIT
Rođen je 1960. godine, a školovao se u prestižnoj Ecole Normale Supérieure gde je doktorirao filozofiju i dobio najvišu francusku kvalifikaciju za predavača. U teatru se Šmit najpre proslavio svojim “Posetiocem”, dramom koja se bavi susretom Frojda sa, najverovatnije, Bogom. Ova drama ubrzo postaje klasik i sada je sastavni deo repertoara širom sveta. Potom se nižu uspesi: “Zagonetne varijacije”, “Nemoralan čovek”, “Između svetova”, “Mali bračni zločini”, “Moja jevanđelja” i “Sentimentalna tektonika”. Njegove drame nailaze na prihvatanje i kod publike i kod kritike, a nižu se i nagrade: prestižna Nagrada „Molijer“– nekoliko puta, pa Grand Prix du Théâtre Francuske akademije. Šmitove knjige su prevedene na 43 jezika, a njegove drame se izvode u više od 50 zemalja. Šmitova interesovanja i talenti su brojni. U svom književnom radu, prevashodno je posvećen pisanju romana, među kojima je najnoviji “Uliks iz Bagdada”. Njegova treća knjiga kratkih priča, “Končerto u znak sećanja na anđela”, nagrađena je značajnom nagradom u književnom rodu – Prix Goncourt de la Nouvelle (2010). Bavi se i filmskim stvaralaštvom: prvi film za koji je napisao i scenario i režirao ga, “Odet Tulemond”, počeo je da se prikazuje širom Evrope tokom 2007. godine. Ohrabren ovim internacionalnim uspehom, krajem 2009. godine adaptira “Oskar i dama u roze” za filmski scenario. Budući da je zaljubljen u muziku, sa italijanskog na francuski preveo je libreta opera “Figarova ženidba” i “Don Đovani”. U našoj zemlji, najpoznatiji je kao dramski pisac, a njegove “Zagonetne varijacije” na sceni Narodnog pozorišta neprekidno pune gledalište od 1998. godine. Njegova nemirna mašta nastavlja da otvara nova vrata i da se bavi neobičnim situacijama. U toku samo jedne decenije, Erik Emanuel Šmit postao je jedan od najčitanijih i najviše igranih francuskih pisaca na svetu.

FILIP GRINVALD
Rođen je 1984. godine u Beogradu. Nakon nekoliko godina provedenih u Omladinskom pozorištu „Dadov“, upisuje pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Egona Savina. Diplomirao je 2007. godine, režijom predstave “Mirandolina” K. Goldonija u Narodnom pozorištu u Somboru. Na 48. MESS-u (Sarajevo) dobio je Nagradu za najboljeg mladog reditelja, za predstavu “Staza divljači” F. K. Kreca, u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske (2008). Asistent je na predmetu Pozorišna režija na FDU u Beogradu, na Katedri za pozorišnu i radio režiju, kod profesora Nikole Jevtića. Pored pomenutih, režirao je i predstave: “Staza divljači” F. K. Kreca u NPRS, Banja Luka; “Zečja jama” D. L. Abera u BDP-u; “Balon od kamena, moja sjećanja” R. Smiljanić u NPRS, Banja Luka; “Ženidba i udadba” J. S. Popovića u NP Kikinda; “Zoološka priča” E. Olbija u NPRS, Banja Luka; “Arapska noć” R. Šimelpfeninga u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica i u Narodnom pozorištu Tuzla. Njegova postavka drame “Vitamini” V. Jon, igra se na Sceni „Raša Plaović“ od 2008. godine.

 

SVETSKI KRITIČARI O MALIM BRAČNIM ZLOČINIMA
Ovo je jedna bespoštedna drama, gledaoci su napeti, naizmenično se smeju ili bivaju užasnuti. (…) Erik Emanuel Šmit kontroliše situaciju zadivljujućom preciznošću i daje pozorišnim rediteljima sva neophodna scenska uputstva.
EWI, La Liberté (Švajcarska)

Čovek dobije udarac u glavu i nađe se u situaciji da je u svom stanu sa ženom, svojom suprugom, koju ne poznaje. Njegova zbunjenost je posledica amnezije – ili smo mi makar ubeđeni da je to tako, jer Šmit čuva u rukavu više iznenadnih obrta. U više navrata se ispostavlja da likovi u drami nisu ono što smo mi mislili. Suprotno od uobičajenih stereotipa vezanih za polove, ni jednom od njih nisu strane grubosti i kriminalni impulsi. Bračni odnosi su centralna tema u ovoj igri svetlosti i tame, gde se smirenost smenjuje nasiljem, ljubaznost brutalnošću, a mirnoća iznenadnom akcijom. Na prvi pogled, način na koji Žil i Liza pokušavaju da zaštite jedno drugo od istine, deluje civilizovano. Međutim, na jednom dubljem nivou, ovo je analiza veza koje se vremenom istroše, a čiji je jedini spas moguć kroz krizu i njeno podrešenje. Šmit sjajno razotkriva staromodne i savremene elemente emotivnog i fizičkog odnosa modernog muškarca… i žene.
Gilles Costaz, Magazine Littéraire

Taman što pomislite da ste uhvatili list kojeg nosi povetarac, dune jači vetar i odnese ga van domašaja; onog momenta kada pomislite da ste shvatili istinu, nove informacije to opovrgnu i vi ste opet izgubljeni. Postupno podrivanje onog u šta smo sigurni, tema je “Malih bračnih zločina”, nove drame Erika Emanuela Šmita. Od autora “Zagonetnih varijacija” stiže nam još jedan psihološki „triler“ koji ga prikazuje u najboljem svetlu, kao nestašnog autora koji uživa u svojoj ulozi poznavaoca života, pri čemu manipuliše i zbunjuje i svoje likove i publiku. Skoro da ga možete zamisliti kako se šunja u pozadini, trljajući ruke od zadovoljstva zbog farse koju je smislio. (…) “Mali bračni zločini” su iskričava komedija, gotovo bez traga optimizma.
Armelle Héliot, Le Figaro

To je delo takve inteligencije, da čini, da se i publika oseti inteligentno.
André Lafargue, Le Parisien

Muškarac i žena: par u ratu do uništenja. Šta može da bude iscrpljujuće ili radikalnije od bračnog para? (…) Šmitov smisao za dijalog, napetost i dramu neprekidno jača još od “Posetioca” I “Zagonetnih varijacija”. Njegov talenat da drži publiku u napetosti ovde je dostigao nove visine. U ovoj drami, na temu dva lika u potrazi za istinom o onom drugom, ima i previše genijalnih obrta, koje je gotovo nemoguće shvatiti.
Annie Coppermann, Les Echos

Ljubav i bračni život su tema ove drame. Šta se dešava između dame i gospodina posle 15 godina zajedničkog života, bez obzira na to što su inteligentni, što su ljubazni jedno prema drugom i što su civilizovani? Odgovor je sumoran: dešava se pakao…
Bernard Thomas, Le Canard Enchaîné

… Sjajno napisana drama, svaka fraza je na svom mestu i replike se tako prirodno nadovezuju jedna na drugu, kao što lopta u tenisu ide tamo-amo, u najboljem maniru jedne psihološke drame. (…) Čitanje ove drame, pravo je zadovoljstvo.
B.P, Le Bulletin des Lettres

Ovo je prvoklasna drama na temu braka, belih laži i obmana…
Sud-Ouest Dimanche

Promocija zbirke pesama “Kov istine ispod Lisine”

 

Kulturni centar Gornji Milanovac predstaviće u četvrtak, 13. maja 2021. godine u bašti Doma kulture zbirku pesama “Kov istine ispod Lisine”, autora Nenada Stojića.
Knjigu će predstaviti: Liljana Bralović, Miloš Kapetanović, Milesa Ilić i autor Nenad Stojić.

Početak promocije je u 18 sati.

Nenad Stojić je rođen 1972. godine u Kotoru. Osnovnu školu završio je u selu Boljkovci: Obrazovaje je potom sticao u Gornjem Milanovcu, a zatim je otišao na vojna školovanja.
Posmatra ljude i okolinu, piše za svoju dušu, slika i radi duborez. Poeziju stvara već petnaest godina. Do sada je održao tri književne večeri: „Metafore ispod Lisine“, „Kov istine ispod Lisine“ i „Alegorije života“.
Član je Književnog društva „Zapis“, Udruženja radnika umetnika Srbije i Crne Gore i Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva.
Ovo mu je prva zbirka pesama.
“Svoju skrivenu pesničku dušu Nenad Stojić je slučajno „otvorio“ pesnikinji Mileni Proković pre desetak godina. Ona ga, na prečac, uputi u tajne poezije i nagovori da se njom bavi. Odmah je shvatio magičnu moć metaforičnog izražavanja kao i ulogu ostalih pesničkih slika i formi.
Kod njega je svaki stih metaforično iskazan. Pesme su mu „tvrdi“ odraz stvarnosti njegove duše.” (Radoš Marković)
Knjigu je objavio Kulturni centar. Zbirka je štampana na 80 strana. Urednik izdanja je Branka Vučićević Vučković, korekturu i lekturu potpisuje Radoš Marković, a recenziju knjige napisala je Milesa Ilić. Motiv na koricama je Crkva „Svetog Nikole“ u Boljkovcima.

 

 

TAJNOVITOST REČI

Poezija je esencija književnog pisma i samo najhrabriji prihvataju sa njom da se bave. Tako se naš pesnik Nenad Stojić prihvatio teškog graditeljstva u ovo vreme kada lirika poprima svu gorčinu i neizvesnost sadašnjosti. Dosta uspešno jer se pisanju predaje u poznom delu življenja ali, možda, i u pravo vreme da oseti puls događaja ili prenese priču svog života bez ulepšavanja, noseći sobom neku tajnovitost i gorčinu zbog nametnog življenja ili neprihvatljivog života koji nalazi bez unapred planiranog.
Nesvesno oponaša metriku prošlog vremena a metafora caruje njegovim stihovima. Ovu poeziju treba pažljivo iščitavati jer traži posebnog čitaoca. Zato su mu kratke forme pesama čitljivije (Spas molitve, Pocrneli cvet, Neka nova Srbija) i ja bih rekla uspešnije od dugih htenja (dužih pesama kao što je pesma Zaboravljeni um kod njega prepoznatljiva) koja se prebrzo pretvaraju u gorčinu i neizvesnost).
Retko rimu ugrađuje u pesme. Pesniku tek ponegde bljesne unutrašnji ritam kod ljubavnih stihova: Dve jabuke, Prošće života. Svoje rodoljublje ne krije.“Ležemo u grobove raskola“ kaže on. Ili jedna vrlo uspešna poruka u pesmi Prelo magle:

Zašto majko bdiješ
na vratima sunčevih prela
kada će nečovečanstvo spržiti sunce?
Znaj, Srbija neće biti kuća bez pepela.

U ovom izboru stihova, posebno mesto imaju Stojićeve posvećenice Dobrici Eriću u pesmi Žal za pesnikom („Spade šajkača sa krajputaša!“) koji je očevidno jedan od njegovih uzora i prijateljima, Mileni Proković u pesmi Usne poje ispod zemlje („Ruža spokoja u sutonu rascvetala gine“), Miloradu Daničiću Gliru u pesmi Slava doveka („Stranicu časti listaju sveci“) i Milutinu Jovanoviću u pesmi Nevesela sudbina („Presuši znoj na telu i izvor ispod kamena“).
Pesnik Nenad Stojić već ovom svojom prvom knjigom Kov istine ispod Lisine iskazuje rođenjem nasleđen pesnički dar koji treba voditi i usmeriti pravim putem. Sa velikim jezičkim bogastvom imamo još jednog dobrog pesnika Šumadije.

Milesa Ilić

 

  1. maj 2021. /17:00 SATI / VELIKA SALA KCGM
    Cena ulaznice: 250 dinara

Animirani film: RAJA I POSLEDNJI ZMAJ

Foto:KCGM/GM PRESS

2d – sinhronizovano

Usamljena ratnica Raja mora da uđe u trag poslednjem zmaju u nadi da će zauvek da zaustavi neprijatelja.

Davno, u čarobnom gradu Kumandra, ljudi i zmajevi živeli su zajedno u slozi. Ali kada su zlokobna čudovišta poznata kao Drun postala pretnja za planetu, zmajevi su žrtvujući sebe, spasli čovečanstvo. Sada, 500 godina kasnije, ta ista čudovišta su se vratila. Usamljena ratnica Raja mora da uđe u trag poslednjem zmaju u nadi da će zauvek da zaustavi neprijatelja. Međutim, tokom svog putovanja naučiće da je za spas sveta potrebno nešto više od magije – neophodno je i poverenje.

Žanr: animirani, akcija, avantura
Glumci: Irina Arsenijević, Marija Mikić, Todor Jovanović, Bojan Žirović, Aleksandar Kukolj, Andrej Pipović, Miljan Davidović i Marko Misirača
Režiser: Don Hall, Carlos López Estrada

 

  1. maj 2021. /19:30 SATI / VELIKA SALA KCGM

Cena ulaznice: 250 dinara

Film: NAJBOLJE GODINE

Priča o Italiji, od osamdesetih godina do danas, ispričana kroz živote četvorice prijatelja, kroz 40 godina njihovih ljubavi, traganja, uspeha i neuspeha.

Žanr: drama

Uloge: Pierfrancesco Favino, Micaela Ramazzotti, Kim Rossi Stuart, Claudio Santamaria
Režiser: Gabriele Muccino

  1. i 14. maj 2021. /18:00 SATI / VELIKA SALA KCGM

Cena ulaznice: 250 dinara

Film: NIKO

Dobitnik Emija Bob Odenkirk (Better Call Saul, The Post, Nebraska) glumi Hača Mansela, potcenjenog i zanemarenog oca i supruga, koji prima ponižavajuće udarce u bradu i nikada ne uzvraća. Niko.

Ponekad je čovek kojeg ne primećuješ najopasniji od svih.
Kada jedne noći dva lopova uđu u njegovu kuću u predgrađu, Hač odbija da brani sebe ili porodicu, u nadi da će sprečiti ozbiljno nasilje. Njegov sin tinejdžer Blejk, razočaran je u njega, a supruga Beka izgleda da se samo povlači još dalje.
Posledice incidenta podudaraju se sa Hačijevim dugo tinjajućim besom, pokrećući uspavane instinkte i šaljući ga na brutalni put koji će otkriti mračne tajne i smrtonosne veštine. U najezdi pesnica, pucnjave i škripućih guma, Hač mora da spasi svoju porodicu od opasnog protivnika (slavni ruski glumac Aleksej Serebrjakov) – i bude siguran da ga više nikada niko neće potceniti kao da je niko.

Žanr: akcija, drama, krimi
Glumci: Bob Odenkirk, Connie Nielsen, Christopher Lloyd
Režiser: Ilya Naishuller

 

  1. i 14. maj 2021. /20:00 SATI / VELIKA SALA KCGM

Cena ulaznice: 250 dinara

Film: VELIKI POVRATNICI

Producent Maks Barber duguje novac šefu mafije Redžiju Fontejnu nakon što njegov najnoviji film doživi fijasko.

Sa svojim životom na kocki, Maks producira novi film, ne bi li pritom ubio glavnog glumca pri izvođenju neke od vratolomija a potom uzeo novac od osiguranja. Ali kada Maks izabere Djuka Montanu, on ne očekuje da će stari pijanac procvetati jer se našao opet ispred kamere. Ne mogavši da ubije Djuka u običnoj filmskoj vratolomiji, Maks ga stavlja u sve opasnije situacije. I dok Djuk preživljava vratolomiju za vratolomijom, Maks uspeva da snimi najbolji film u svojoj karijeri.

Žanr: akcija, komedija
Glumci: Robert De Niro, Morgan Freeman, Emile Hirsch, Blerim Destani, Zach Braff
Režiser: George Gallo

  1. i 19. maj 2021. /18:00 SATI / VELIKA SALA KCGM

Cena ulaznice: 250 dinara

FILM: ONI KOJI MI ŽELE SMRT

Film govori o maloletnom dečaku koji nakon što postane svedok brutalnog ubistva, ulazi u program zaštite svedoka i dodeljen mu je novi, lažni identitet.

Ubice koji su odgovorni za zločin kom je on svedočio, progone ga, kako bi ga ućutkali i ubijaju svakoga, ko im se u potrazi za njim, nađe na putu. Jedina šansa za preživljavanje mu je veteranka vatrogasac koja se još oporavlja od gubitka tri života, koja nije uspela da spasi od požara.

Žanr: akcija, drama, triler
Glumci: Angelina Jolie, Nicholas Hoult, Finn Little, Aidan Gillen, Medina Senghore, Tyler Perry, Jake Weber, Jon Bernthal
Režiser: Taylor Sherridan

  1. i 19. maj 2021. /19:50 SATI / VELIKA SALA KCGM

Cena ulaznice: 250 dinara

Film: DANI GNEVA

Priča prati misterioznog H, čuvara opakog pogleda koji radi za kompaniju koja prevozi novac u Los Anđelesu i koji je odgovoran za prevoz miliona dolara po gradu. Tokom pljačke napadnuta su vozila za koje su bili zaduženi, i njegovi kolege ostaju iznenađeni preciznošću i veštinama koje će H pokazati i pitaju se ko je on zapravo i odakle je došao. Kao što to uvek sledi u Ričijevim, inače zanatski perfektnim akcijama, i ovaj film obiluje uvrnutim detaljima i epskim dijalozima koji će se prepričavati godinama.

Žanr:akcija, triler
Uloge:Jason Statham, Scott Eastwood, Josh Hartnett, Holt McCallany, Laz Alonso

Režiser:Guy Ritchie

 

KCGM&GM PRESS

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *