Risimova dela ponovo pred publikom u rekonstruisanoj Galeriji

Izložbom „Risim: Slikar na duge staze“, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ u Čačku sinoć je publici predstavila rekonstruisani prostor u kome je smešten legat Bogića Risimovića Risima.

Izložba "Risim: Slikar na duge staze", Umetnička galerija "Nadežda Petrović", Foto: GM PRESS
Izložba „Risim: Slikar na duge staze“, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, Foto: GM PRESS

Radovi na opsežnoj rekonstrukciji objekta su započeli 2017. godine, a tokom njih zgrada Risimovog legata je obnovljena od podruma do krova. Vrednost izvedenih radova je 16,5 miliona dinara od kojih je 10 miliona investiralo resorno ministarstvo.

Branko Ćalović, direktor Galerije Nadežda Petrović
Branko Ćalović, direktor Galerije Nadežda Petrović, Foto: GM PRESS

„Vlaga se iz podruma proširila na izložbeni prostor i rekonstrukcija je bila neophodna. Radovi su počeli 2017. sanacijom vlage u podrumskim prostorijama i nastavljena je dalje konzervatorsko-restauratorskim radovima krova, fasade i stolarije. Nakon toga je rađeno parterno uređenje i kompletna adaptacija unutrašnjeg prostora. Radovi su početkom ove godine finiširani postavljanjem obezbeđenja tehničkog obezbeđenja“ izjavio je Branko Ćalović, direktor Umetničke galerije „Nadežda Petrović“.

Julka Marinković, autorka izložbe
Julka Marinković, autorka izložbe, Foto: GM PRESS

Na izložbi „Risim: Slikar na duge staze – Slike i crteži iz spomen zbirke Bogića Risimovića Risima“ predstavljen je značajan deo umetničkog opusa ovog zavičajnog umetnika.

„Izložba se sastoji od dvadesetak slika koje prave jedan fini pregled Risimovog slikarstva od samog početka, od prvih slika koje je naslikao sa temom Morave i sa temom stare pijace u Čačku. Preko čuvene slike „Čačanski partizanski odred“ kada on počinje da primenjuje stilizaciju, da usvaja etiku i estetiku dragačevskih nadgrobnih spomenika i krajputaša. Sve do ostalih slika koje se hronološki nižu u kojima Risim savladava svetlosti i boje i na kraju prostora što je najviše oličeno u velikoj slici „Ulične senke“. Izložba je fini izbor na kojoj se vidi jedan logičan razvoj slikara“, kaže Julka Marinković, autorka izložbe.

Rekonstrukciju galerijskog prostora u Ulici Gospodar Jovanovoj grad je pomogao sa šest i po miliona dinara. Kako se na otvaranju moglo čuti, grad značajna sredstva ulaže u kulturu i ustanove kulture u gradu na Moravi.

„Veliko mi je zadovoljstvo i čast da u ime Grada Čačka i svih ljubitelja kulture, učestvujem u ovoj velikoj obnovi i za nas strateški bitnoj galeriji zavičajnog umetnika čiji su motivi bili zavičajni. Čačak treba i jeste i Nadežda i Dis i Branko i Božo i Grujica i Risim i Vladan i svi oni kulturni delatnici koji šire ono što je naša duša, naše srce ono što Čačak i Čačane, sve koji žive u njemu bez obzira na veru i naciju, čini slobodoumnim, velikim, dostojnim ovog i budućeg vremena“ rekao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka, kome je pripala čast da otvori rekonstruisanu Galeriju „Risim“.

Značajan deo umetničkog opusa Bogića Risimovića Risima posetiocima će biti dostupan do kraja avgusta.

GM PRESS / Gordana Injac / Foto: GM PRESS

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *