„Rista violinista“-delo milanovačkih drvorezbara u čast Saboru u Pranjanima

Inspirisani Saborom violinista,a nošeni idejom da sačuvaju sećanje na svog preminulog prijatelja , milanovački umetnici stvorili su delo koje će biti podsetnik budućim pokolenjima na tradicionalne vrednosti i obeležja našeg kraja.

Grupa gornjomilanovačkih drvorezbara  svoju ljubav prema duborezu pretočila je u delo koje će, kako kažu, biti najprikladnija pozivnica za predstojeći Sabor violinista u Pranjanima.Glavni izvođač Dragiša Verbić i koautori Dragoljub Hadžić Adžo ,Nenad Stojić  i nedavno preminuli Radoljub Ljubo Radović, odlučili su da izradom skulpture pruže podršku sada već tradicionalnoj pranjanskoj manifestaciji.

„Rista violinista“

-Zahvaljujući entuzijazmu naših Gornjomilanovčana koji daju svoj doprinos razvoju kulture u našem kraju i koji su prepoznali da je Sabor violinista manifestacija koja se razvija, izrađena je skulptura koja je od danas izložena u Domu kulture u Gornjem Milanovcu. Ova skulptura predstavlja i pozivnicu za Sabor violinista koji će biti održan u Pranjanima od 20. do 22. avgusta. Pozivam sugrađane da posete Sabor, a do tada mogu svratiti da pogledaju delo naših umetnika-rekao je Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra Gornji Milanovac.

Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra Gornji Milanovac

Autori su naglasili da su za krajni proizvod njihovog truda zaslužni timski rad, druženje i lepa saradnja, pa je skulptura i svedočanstvo o jednom lepom prijateljstvu.

-Violinista je rađen ukupno 26 dana, radili smo po 4, 5 sati dnevno. Drvo za izradu skulpture dao je pokojni Ljubo Radović, a u pitanju je divlja trešnja.U njegovoj radionici smo započeli rad, a završili ga kod Dragiše Verbića-kaže Nenad Stojić,jedan od tvoraca skulpture.

Nenad Stojić,drvorezbar

Osim što je nadahnuće poteklo od violinie, umetnici su imali kratku poruku čime su još bili vođeni tokom stvaranja.

-Naša inspiracija jeste  Sabor violinista, ali smo želeli i da stvorimo i nešto što će ostati mlađim generacijama-kaže Dragiša Verbić,glavni izvođač.

Dragiša Verbić, drvorezbar

„Rista violinista“, kako su autori nazvali skulpturu,  pred Sabor violinista seli se u Pranjane, gde sigurno pripada. Da uz svoju violinu sačuva priče o pravim vrednostima za neke buduće saborce.

GM Press/Katarina Srećković

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *