Rudari iz cele Srbije na Rudniku obeležili svoj dan

Povodom Dana rudara Srbije, u varošici Rudnik na Rudniku održana je centarlna svečanost u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada je u Senjskom rudniku, jednoj od najstarijih rudarskih jama u zemlji, održan  štrajk zbog loših  uslova rada rudara. Štrajkači su se tada izborili za bolji položaj rudara i skraćenje radnog vremena.

Manifestacija u preduzeću Rudnik i flotacija Rudnik d.o.o. je započela tradicionalnim okupljanjem rudara, penzionisanih radnika i porodica rudara ispred rudničkog okna, a nastavljena je u prostorijama preduzeća svečanom dodelom nagrada za 37 najboljljih rudara. Među jubilarcima najviše je bilo zaposlenih  sa radnim stažom od 10 godina, njih 29, što govori o tome da je kolektiv relativno mlad. Među jubilarcima nagrađen je i Milorad Ivanović koji je u ovom preduzeću proveo punih 40 godina.

Nagrađeni rudari

Direktor Rudnik i flotacije Rudnik d.o.o., Aco Ilić je, prema ustaljenoj tradiciji, dodelio jubilarne nagrade za radnike ovog preduzeća sa 10, 20, 30 i 40 godina radnog staža. Obeležavanju Dana rudara prisustvovao je i Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije koji je najboljim rudarima iz cele Srbije dodelio prigodne poklone.

– Savez samostalnih sindikata Srbije se oduvek zalagao, i sada se  zalaže za veće plate zaposlenih u rudnicima, bolje uslove rada i bolju zaštitu rudara – istakao je Ljubisav Orbović, naglašavajući da je jedan od prioriteta zemlje da zadrži mlade u Srbiji što se može ostvariti stvaranjem boljeg radnog ambijenta i boljim platama.

Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije

Među nagrađenim rudarima našla su se i tri najbolja poznavaoca rudarskih horizonata na Rudniku  kojima je direktor Rudnik i flotacijia Rudnik d.o.o. Aco Ilić dodelio novčane nagrade u vrednosti od 120. 000 dinara, a ostali nagrađeni, kako rudari sa Rudnika, tako i rudari iz većeg broja rudnika iz Srbije su nagrađeni prigonim plaketama i ručnim satovima. Nagrađeni rudari sa Rudnika: Miroslav Ilić, Predrag Blagojević i Slobodan Ćirović  su, zahvaljujući se na nagradama, naglasili da rudarski posao jeste težak, ali i da je za mlade ljude izazovan i, što je važno, veoma dobro plaćen.

U svom obraćanju nagrađenima i gostima direktor Aca Ilić je istakao da je Rudnik i flotacijia Rudnik d.o.o. veoma blizu ispunjenja godišnjeg plana i da su  povrede  na radu u ovoj godini  minimalne, ali da je cilj da se povrede svedu na nulu.

Direktor Aco Ilić i Milorad Ivanović dobitnik jubilarne nagrade za 40 godina staža

– Mi smo  delatnost u kojoj vrebaju brojne opasnosti i koliko god se trudili da sprečimo povrede, one se mogu desiti. Ipak, mogu da kažem da su sve te povrede, bilo ih je svega pet, lakše prirode. Prosečna plata u našem preduzeću je 65. 000 dinara neto, što je u bruto iznosu negde oko 110 000 dinara. Najbolji rudari imaju platu od 110.000 do 120. 000 dinara, a konkurs za zapošljavanje rudara je uvek otvoren zbog odlaska u penziju određenog broja rudara koji završavaju radni vek. Rudnik trenutno ima 462 zaposlena dok ih je 2005.godine, kada je preduzeće privatizovano, bilo svega 70 – istakao je direktor Ilić naglašavajući da Rudnik i flotracija Rudnik d.o.o. ima perspektivu jer su na Rudniku pronađena nova rudna tela koja su  mnogo bogatija rudom od dosadašnjih koja su u ekploataciji što  obezbeđuje rudu za duži vremenski period i nudi perspektivu mladim ljudima da se zaposle i obezbede egistenciju.

U okviru centralne proslave Dana rudara na Rudniku je održan niz sporstkih nadmetanja i takmičenje u pripremanju „Rudarskog kotlića“ u čemu su učestvovali i rudari, njihove porodice i brojni Rudničani.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *