Rudnički vidici: Nastavljamo sa promocijom amaterske umetnosti

Udruženje stvaralaca likovne i primenjene umetnosti i tradicionalnih zanata, Rudnički vidici, formirano je u martu 2016. godine kao plod dugogodišnje saradnje ljudi koji se amaterski bave likovnom i primenjenom umetnošću. Udruženje trenutno broji 28 članova, koji se, pored slikarstva bave i ručnim radom, tradicionalnim zanatima, dekupažom, izradom sapuna…

Rudnički vidici imaju izuzetnu saradnju i sa drugim umetničkim udruženjima iz Gornjeg Milanovca.

–  Pored nas, u Gornjem Milanovcu ima još dva slikarska udruženja, a to su Udruženje likovnih i primenjenih umetnika i Udruženje radnika umetnika Srbije, sa kojima imamo odličnu saradnju. Takođe, sarađujemo i sa drugim udruženjima koja se bave drugim vidovima kulture – sa folklorima, sa pesničkim udruženjima Momčilo Nastasijević i Zapis. Ove godine smo na Rudniku organizovali promociju knjige koju je izdalo Književno društvo Zapis. Pored njih, sarađujemo i sa udruženjima iz okoline, naročito sa onima iz Knića i Čačka – rekao je Ljubiša Stanković, predsednik udruženja Rudnički vidici.

Ljubiša Stanković, predsednik udruženja Rudnički vidici

Iza njih su brojne, izložbe, radionice i kulturno-umetničke manifestacije, kao što su Sabor frulaša u Prislonici, Sabor violinista u Pranjanima, Veče pod Grmom u Takovu, Smotra likovnog stvaralaštva amatera Moravičkog okruga u Čačku, Mudrijada, Trojička likovna kolonija, Likovna kolonija u Gornjoj Trepči, kao i tradicionalna manifestacija Kad se ruke slože sve se može, koja ima za cilj da decu upozna sa primenjenom umetnošću.

Povodom pet godina postojanja, ovo udruženje je u januaru izdalo i Monografiju.

Izdali smo Monografiju sa ciljem da predstavimo naš rad, naše prošle i sadašnje članove i sve ono što je urađeno u proteklih 5 godina. Ta knjiga je izuzetno lepo prihvaćena, direktor Kulturnog centra nam je omogućio njenu promociju u Domu kulture. U njoj se nalaze pobrojane naše aktivnosti, slike, fotografije i biografije naših članova – rekao je Aleksandar Pavlović, potpredsednik Udruženja.

Aleksandar Pavlović, potpredsednik udruženja Rudnički vidici

Rudnički vidici planiraju i ubuduće da promovišu amaterizam, umetnost, kulturu i pomažu drugim umetnicima.

GM PRESS/Jovana Lekić

Ovaj tekst pisan je u okviru projekta “Odgovorni zajedno” koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *