Ružić: I sledeće nedelje đaci u školskim klupama

Ministar prosvete Srbije Branko Ružić izjavio je da Ministarstvo prosvete svake sedmice četvrtkom pravi presek situcije u školama i ovo je već treća nedelja sa neposrednim modelom nastave, a tako će biti i sledeće nedelje.

Ružić je za RTS rekao da je manje od hiljadu učenika u ovom trenutku zaraženo korona virusom, što je 0,15 odsto, ali je ukazao da je to statistika i da je važno da se edukacijom i radom i sa učenicima i sa nastavnicima promoviše primenu epidemoloških mera, ali i podiže svest o potrebi da se epidemijom izborimo, a put ka tome je vakcina.

„Ovaj sistem jeste vitalan, ali ne može da bude izuzet iz opšte populacije i zato je bitno da se sve mere poštuju. Nažalost, ima slučajeva da roditelji šalju bolesnu decu u školu, ali to nije veliki broj i na nama je da radimo na prevenciji i edukaciji“, istakao je Ružić.

Dodao je da je reakcija na neposrednu nastavu u školama više nego pozitivna i da nije bilo protesta ni roditelja ni nastavnika.

„Bilo je reči o ranijem terminu raspusta, a za sve nas je na prvom mestu zdravlje učenika. Inicijalna ideja je bila da se raspust otpočne dve nedelje ranije da su ostali loši parametri, međutim, kako brojke padaju, a kako je situacija u školama dobra, odlučili smo da radimo po kalendaru koji je i propisan. Ako dođe do pogoršanja primenjivaćemo primerene mere“, naveo je Ružić.

Kada je reč o ekskurzijama, ministar prosvete je rekao da su one teoretski moguće ukoliko je škola u zelenoj zoni, kao i lokalna samouprava, odnosno destinacija u kojoj ekskurzija odnosno nastava u prirodi treba da se održi, ali da je to suštinski mnogo komplikovanije izvesti.

TANJUG/GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *