Sabor satkan od sna

Pranjani, mesto izmedju tri glavne tačke – Takova, Dobrinje i  Ravne Gore, ovih dana postaje epicentar svih muzičkih dešavanja. Čim utihnu trube u Guči, Pranjanima i okolinom proneće se zvuci violine 16, 17 i  18. avgusta.

Sve će početi dan ranije, u četvrtak, kada će se u suvoborskoj varošici podložiti  vatra ispod zemljanog lonca za Ginisa u kojem će se za saboraše krčkati 560 kg  svadbarskog kupusa, koji će pripremati mrčajevačke aščije na čelu sa Milunom Tošićem i Ljubišom Spasovićem.

Dizanje saborskih zastava zakazano je za petak 16. avgust u 13 sati, u središtu varošice gde će se na jarbolu pored ustaničke takovske zastave po prvi put zavijoriti i saborska zastava.  Uz zvuke himne ,,Svilen konac“ zastavu će podići predsednik opštine Dejan Kovačević.

Očekuje se velika posećenost. Na desetine hiljada gostiju iz cele Srbije, od Subotice do Vranja, pa do ljubitelja violine iz Beča, Ciriha i Londona, odakle nam dolaze i takmičari.

Ipak, dobra volja i raspoloženje nisu dovoljni, dosta je stvari koje treba uraditi da bi se postigao pun sjaj varošice. Koji su trenutno aktuelni radovi pitali smo Božidara Vučetića, direktora JP za izgradnju.

Božidar Vučetić: JP za izgradnju utrošiće 200 tona asfalta

Ekipa GM Press-a razgovarala je i sa Radovinom Veselinovićem, predsednikom MZ Pranjani o tome šta još treba uraditi da bi u potpunosti spremni dočekali goste.

Osnovna škola ,,Ivo Andrić” u Pranjanima ima važnu ulogu u organizaciji prvog Sabora violinista Srbije. Prema rečima direktora škole Zorana Pantelića izdvaja se i otvaranje škole violine, 17. avgusta. On navodi da će profesorka Olivera Filipović iz Čačka tog dana odrzati prvi čas violine.

Ono što će svakako privući pažnju posetilaca na Saboru, je i postavljanje tri džinovske drvene violine – prva na ulazu u varošicu, druga na trgu, a treća će biti postavljena na bini gde će biti održana i centralna manifestacija. U samoj izradi maketa učestvovali su dvojica majstora – Milojko Milovanović iz Tometinog Polja i Dragan Đerović iz Bogdanice. Makete su visine oko 2 metra, širine 90 cm.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *