Sabor violinista Srbije počinje u petak u Pranjanima

Treći Sabor violinista Srbije biće svečano otvoren u Pranjanima u petak, 20. avgusta, dizanjem saborske zastave i pozdravnim slovom domaćina, a trajaće do 22. avgusta.
Prvog dana festivala održaće se takmičenje mladih violinista Srbije i koncert Borka Radivojevića.

Na prvom Saboru bilo je preko 50.000 posetilaca, što pokazuje da je naš narod željan okupljanja i veselja i spreman da ih sazove i napravi. To je i najbolji znak da smo na tragu dugovekog saborovanja u ovom malom, ali izuzetno lepom, pranjanskom čovečanstvu. Violina je posle dugog lutanja, konačno svoje mesto pronašla u Pranjanima, selo u kom gudala ukrštaju najbolji violinisti Srbije – rekao je za Tanjug Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac i čelnik Sabora.

 

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac

U subotu, od 20 časova, profesionalni violinisti takmičiće se za prvu i zlatnu violinu Srbije, a u nedelju su na večernjem repertoaru koncerti pobednika, zatim Branka Ristića i Ljube Aličića.

Idejni tvorac festivala je Gvozden Nikolić, vlasnik Glasa zapadne Srbije u Čačku i autor emisije „Nećete verovati“ na tv Prva. Rođen je u Koštunićima, nadomak Pranjana.

Ovi visovi Suvobora i Maljena više od pola stoleća bili su besput i nedođija, zbog Ravne gore i političke prirode. Iako, tvrdim, nadaleko nema tako radnog i časnog sveta, nepravedno kažnjenog. Ovaj kraj doživeo je reprizu života, da vrlet bude povezana sa autoputem, da dobijemo planinski aerodrom na Galovića polju, gde se za svagda skućila violina, kraljica instrumenata. To je nagrada precima što dadoše glavu za potomke, koji su obraz pokazali spasavajući nevoljnike i deleći koru hleba sa Amerikancima, Englezima i Francuzima, iza leđa ubitačne fašističke mašinerije koja je harala svetom – kazao je Nikolić za Tanjug.

Gvozden Nikolić, idejni tvorac festivala

Selo Pranjani udaljeno je 36 kilometara od Gornjeg Milanovca, na putu za Požegu.

GZS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *