Samit Nesvrstanih, šta je bilo u žiži novinara

Beograd je prethodna dva dana bio centar svetske diplomatije. Obeleženo je šest decenija Pokreta nesvrstanih zemalja. Dvodnevni samit pratilo je više od 300 stranih i domaćih novinara. Šta je tokom dvodnevnog skupa na njih ostavilo najveći utisak ?

Svi su jedinstveni u stavu da je svet drugačiji od prvog samita 1961. godine. Koliko god se neko trudio da povlači paralele, jedno je sigurno. Zemlja osnivač pokreta SFRJ – ne postoji. Ali, postoji grad gde je održana osnivačka konferencija Pokreta. Beograd se i sam u poslednjih nekoliko decenija promenio i postao lokomotiva razvoja Srbije. Stigli su novinari iz Evrope, Latinske Amerike, Azije, Afrike.

Izveštaji stranih novinara

U tekstovima i izveštajima stranih novinara posebno mesto dobila je jedinstvena poruka solidarnosti u suočavanju sa terorizmom, siromaštvom, tehnološkim kriminalom, klimatskim promenama. Neke kolege navode da je Pokret nesvrstanih zemalja bio i ostaje konkretna, stvarna snaga koja se zalaže za mir u svetu.

Uskoro će Somalija ponovo otvariti ambasadu u Beogradu koja će doprineti jačanju i unapređenju ekonomske saradnje, posebno u oblasti trgovine, poljoprivrede i IT industrije. Brojni studenti iz Somalije stekli su obrazovanje u našoj zemlji, a Srbija je spremna da kroz program „Svet u Srbiji“ poveća broj stipendija za studiranje mladih iz te zemlje.

„Veze sa Beogradom uspostavili smo novembra 1960. godine. Od tada su preko diplomatije povezani naši narodi i naše privrede. Ovo je važan Samit i za Somaliju jer je i Somalija jedan od osnivača pokreta“, ukazuje Muhamed Abdulahi Ahmed iz Somalije.

Svih 120 članica ima ciljeve i u globalnom svetskom poretku: nezavisnost država, suverenitet i teritorijalni integritet, bezbednost nezavisnih zemalja u njihovoj borbi protiv imperijalizma, kolonijalizma, neokolonijalizma, segregacije, rasizma i svih oblika diskriminacije i hegemonije velikih blokova i sila.

Sve te poruke mogle su se čuti od učesnika samita koji su za ova dva dana imali priliku da „vide novu, moderniju i snažniju Srbiju koja je nezavisna i donosi sopstvene odluke, koja je pouzdan partner i spremna da svima pruži ruku prijateljstva i saradnje“.

RTS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *