Savindan obeležen i u Tehničkoj školi „Jovan Žujović“

Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti  pa samim tim i zaštitnikom prosvetnih ustanova. Zbog toga su danas i đaci Tehničke škole ,,Jovan Žujović’’ obeležili dan Svetog Save.

,, S obzirom na to da su Sveti Sava i njegovi neposredni učenici tvorci slave, onako kako danas slavimo, odlučili smo da tema današnje priredbe bude upravo krsna slava i njeni običaji. Đaci su se stvarno potrudili, zajedno sa veroučiteljem, da ispoštuju sve – od molitvi, kađenja, paljenja slavske sveće, sečenja kolača, i sve ostalo što inače Srbi, kao pravoslavan narod, upražnjavaju od običaja na dan slave’’, rekla je profesorka srpskog jezika Marina Jovanović.

Osim što su se učenici potrudili da što verodostojnije prikažu srpske običaje, predstavili su i sam mentalitet našeg naroda kroz interesantne doskočice, ali su i kroz igru i pesmu upotpunili obeležavanje današnjeg dana.

Nakon priredbe, lomljenja kolača i služenja žitom, svi prisutni mogli su da ostanu, posluže se i na taj način uveličaju proslavu dana Svetog Save.

GM Press

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *