Seoski turizam – grana u razvoju

Spoj istorijskog, kulturnog i seoskog turizma specifičan je za opštinu Gornji Milanovac. Prema rečima direktora Turističke organizacije Gornji Milanovac Desimira Ćalasana, prirodne lepote i kulturno-istorijske znamenitosti, koje su obeležile novo stvaranje Srbije, bitan su preduslov za razvoj turizma u našoj opštini. Međutim, kako bi se opština još više posvetila razvoju turizma, potrebno je više ulaganja u ovu privrednu granu.

seoski turizam
Foto: GM Press

U poslednje vreme poseban akcenat stavlja se na seoski turizam. Od početka ove godine iz budžeta lokalne samouprave za seoski turizam izdvajaju se subvencije u iznosu od 3,5 miliona dinara.

desimir ćalasan
Desimir Ćalasan, Foto: GM Press

„Ja se nadam da će taj proces izdvajanja sredstava iz budžeta biti nastavljen i da će se iznos uvećavati iz godine u godinu, pa ćemo na taj način pomagati našim seoskim domaćinima da poboljšaju kvalitet svoje usluge i prošire kapacitete. To je, po mom mišljenju, mnogo bolja priča, jer vodi zadovoljenju interesa kako lokalne samouprave, tako Turističke organizacije, i, naravno, seoskih domaćina“, rekao je Desimir Ćalasan, direktor Turističke organizacije Gornji Milanovac.

seoski turizam
Foto: GM Press

Veliki potencijal sela u našoj opštini jeste što posetiocima pruža mir, tišinu, pogled na lepu prirodu, a, kako je već poznato, i ukus autentične hrane. Uživalaca pobrojanog u seoskim domaćinstvima naše opštine ima iz raznih krajeva, najviše iz Vojvodine, ali i drugih delova Srbije, kao i iz regiona.

Gostoprimstvo naših domaćina je karakteristično – osim ponude smeštaja i hrane, neretko posetioci mogu koristiti i druge sadržaje koji su u ponudi. To su staze za šetanje, biciklističke staze, avantura parkovi, a skoro svako seosko domaćinstvo ima i bazen. Upravo taj vid odgovora na potrebe gostiju, odnosno, uvođenje noviteta u ponudu, autentično je za našu opštinu i zbog toga se gosti rado i redovno vraćaju kod svojih domaćina.

Kristina Ponjavić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *