Šestomesečni izveštaj o izvršenju budžeta dobio jednoglasnu potvrdu veća

Na 66. sednici Opštinskog veća održanoj 31. jula većnici su, kao drugu tačku dnevog reda, usvojili Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu opštine Gornji Milanovac za period od prvih šest meseci ove godine.

Ova jednoglasna i značajna konfirmacija dugotrajnog planiranja, efektivnog i namenskog izvršenja budžeta obavezuje i upoznavanje javnosti.

,,Obaveza svakako jeste predsednika opštine i opštinske uprave da daju Izveštaj o izvršenju budžeta za prvih šest meseci, što smo mi danas na Veću i usvojili. Ono što je najznačajnije i što bih ja naglasio, jeste svakako povećanje prihoda od 14,22% za prvih šest meseci, a to nam je jasan pokazatelj da imamo povećanu privrednu aktivnost, ako uzmemo u obzir da nam najveći deo novca dolazi od poreza na zarade. Znači, od toga koliko ljudi je angažovano na teritoriji opštine Gornji Milanovac i 14,22 % nije malo povećanje, ne samo za budžet, već je i samo povećanje u broju zaposlenih na teritoriji opštine Milanovac.“, rekao je predsednik opštine Dejan Kovačević.

U okviru iste tačke dnevnog reda, predsednik je istakao: ,,Ono što jeste interesantno i značajno kao i svake godine,rashodna strana se više vidi,tako da kažem, u drugoj polovini kalendarske godine obzirom da su neki radovi već u toku, a da će najveći deo radova biti realizovan u drugoj polovini godine.Od sutra već počinjemo izgradnju novih, lokalnih saobraćajnica, prevashodno , u ulici Nikole Lunjevice i ja molim sve naše sugrađane koji žive na tom delu opštine da budu tri meseca strpljivi, obzirom da je 90 dana rok za izvođenje radova, da je ulica dugačka, da se rade sveobuhvatni radovi na zameni kolovozne konstrukcije, fekalne i kišne kanalizacije i izgradnji novog trotoara i rasvete. Takođe, videli ste koliko putnih pravaca na selima, što lokalnih, što nekategorisanih počinje da se radi ovih dana i ja se nadam da ćemo ove godine, obzirom da smo ranije završili sve javne nabavke, uspeti do kraja kalendarske godine da ispunimo plan, onaj i koji je zacrtan što se tiče infrastrukture za 2019. godinu.“

Opštinsko veće je donelo zaključak o prihvatanju Izveštaja o poslovanju JKP ,,Gornji Milanovac“ za 2018.godinu i uputilo ga Skupštini opštine Gornji Milanovac radi davanja saglasnosti.U okvirima ove tačke, direktor JKP,, Gornji Milanovac“ kazao je : ,,U 2018.godini smo nastojali da održimo visok standard usluga koji smo sami sebi zadali u prethodnoj kalendarskoj godini,sa ciljem da nam grad iz dana u dan bude čistiji i uređeniji.Izvedeni radovi na vodovodnoj mreži iznose ukupno 4.400 metara cevovoda na preko 50 lokacija gradskog područja. U 2018.godini bila je 1331 intervencija na gradskoj vodovodnoj mreži, a 502 na gradskoj kanalizacionoj mreži. Ovaj podatak nam govori da je preduzeće svoju efikasnost,odnosno rad na terenu uvećalo za 50% u odnosu na prethodne godine.“

Direktor Ivan Lazić se povodom iste tačke osvrnuo i na jako bitne radove :
,,Podsetiću Vas da smo u varošici Rudnik tokom 2016. i 2017.godine imali kontinuiran problem u vodosnadbevanju na dnevnom nivou i to je iznosilo minimum dva sata.Ulaganjima sprovedenim 2018.godine koja su iznosila 4.900.000,00 dinara ovaj problem je rešen. U 2018.godini, posle dugo vremena, deponija Vujan je dobila od nadležnog ministarstva rešenje o izdavanju integralne dozvole za sakupljanje, transport, skladištenje, tretman i odlaganje neopasnog i opasnog otpada, što do sada nije posedovala.Što se tiče gradskog groblja –izgrađeno je 145 novih grobnih mesta sa internom saobraćajnicom, što je ukupno iznelo nešto preko 9 miliona dinara. Mi jesmo 2018.godinu završili u neto dobiti od 246 hiljada dinara, ali nismo pokrili gubitke iz prethodnih godina poslovanja, što je jedan od većih zadataka koji smo postavili ispred sebe.“

Pored pomenutog Opštinsko veće je na istoj sednici donelo : Rešenje o davanju saglasnosti na izmene i dopune finansijskih planova – osnovno obrazovanje za : OŠ,,Momčilo Nastasijević“,OŠ,, Sveti Sava“ i OŠ,,Arsenije Loma“ , zaključak o utvrđivanju predloga rešenja o imenovanju predsednika i članova Organizacionog odbora 15.Međunarodnog Bijenala umetnosti minijutare u Gornjem Milanovcu, kao i Rešenje o davanju saglasnosti na izmenu finansijskog plana Apoteke Gornji Milanovac za 2019.godinu.

Kako bi se pred novu školsku godinu formalno obezbedilo uvođenje novih korisnika besplatnog prevoza-srednjoškolaca i olakšavanje budžeta njihovih porodica, većnici su jednoglasno podržali i doneli Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja prava na besplatan i prevoz sa popustom u javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji opštine Gornji Milanovac.

Opštinsko veće je predlog rešenja o izmenama i dopunama rešenja o rasporedu sredstava namenjenih za održavanje saobraćajne infrastrukture Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj ocenilo kao pozitivan na današnjoj sednici,te je donelo Rešenje koje obezbeđuje iznos od 4.580.400,00 dinara za rehabilitaciju trotoara u ulici Kneza Aleksandra Karađorđevića.

KABINET PREDSEDNIKA OPŠTINE

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *