Setva sve skuplja: duplirane cene mineralnog đubriva

Pored nepovoljnih vremenskih uslova, koji utiču na odlaganje setve, veliki problem poljoprivrednim proizvođačima predstavljaju visoke cene veštačkog đubriva, semena i goriva. U zavisnosti od hraniva u zemlji, po hektaru, za setvu pšenice potrebno je do 350 kilograma đubriva, pa zemljoradnici još ne mogu izvesti preciznu računicu koliko će ih koštati ovogodišnja setva.

Mnogi od njih snabdeli su se repomaterijalom ,tako što su zadužili seme i đubrivo kod kooperanata, dok su za kupovinu goriva podigli bankarske kredite.

-S obzirom na vremenske uslove koji ne dozvoljavaju da se zemlja obradi i pripremi, setva se odlaže. Limiturajući faktor su i cene, sve je duplo poskupelo. Cena nafte utiče na ostala poskupljena, pa se naši kupci čude i žale na previsoke cene mineralnog đubriva, koje sve veće iz dana u dan. Sa prošlogodišnjih 300,đubrivo je duplo poskupelo, na 600 evra po toni. Seme je je takođe  poskupelo, 15%. Zbog finansijske situacije,  mnogi proizvođači ograničiće korišćenje veštačih đubriva, što će uticati na slabiju ishranu biljaka, a time i na    Što se optimalnih vremenskih rokova za setvu tiče, ima još oko mesec dana, poskupljenja su mnogo veći problem. Mislim da će mnogi koji se bave zemljoradnjom sejati svoju merkantilnu robu, što će svakako uticati na visinu prinosa- kaže Tatjana Petrović-Đorđević, vlasnica milanovačke poljoprivredne apoteke „Agroprima“.Tatjana Petrović-Đorđević, vlasnica milanovačke poljoprivredne apoteke „Agroprima“  Foto/GM PRESS

Đubrivo se uvozi iz Rusije, Mađarske, Hrvatske, Rumunije i zbog cene gasa koja raste, menja mu se cena  iz dana u dan. Seme je takođe poskupelo oko 15%, za kilogram semenske pšenice treba izdvojiti 80 dinara, a po jutru je potrebno 130 kilograma, a na jutro pšenice  dolazi 250 kilograma veštačkog đubriva, plus troškovi za naftu.

Visoke cene svakako će uticati na to da poljoprivredni proizvođači  ne poseju samo deklarisano seme, već da pomešaju, kako bi smanjili velike troškove setve,kažu u “Agroprimi”.

 

GM PRESS Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *