SEZONA VAĐENJA KROMPIRA

Za proizvođače krompira na veliko sadašnji trenutak je najpogodniji za rad na njivi, odnosno, vreme je vađenja krompira. U selima na teritoriji opštine Gornji Milanovac uveliko se unajmljuju radnici i vadi se krompir, a ekipa GM Press-a bila je u Gornjim Branetićima i tom prilikom razgovarala sa poznatim proizvođačem Zoranom Glišovićem.

Prema rečima Zorana Glišovića, rod je u odnosu na prošlu godinu dosta manji. Kako navodi, zbog prvobitnih obilnih kiša, a zatim dugotrajnih suša, ovogodišnji prinos je od 25 do 30 tona po hektaru, dok je prošle godine krompira bilo 5-10 tona više. Osim proizvođača koji žive i rade na selu, svake godine u rudničko-takovski kraj dolaze radnici iz raznih delova Srbije, a najčešće sa juga. Na Zoranovoj njivi imali smo priliku da razgovaramo sa jednim od njih, koji je u Gornje Branetiće došao iz Vladičinog Hana.

Bez obzira na to da li je godina rodna i kako se kreću cene krompira, saradnja naših domaćina sa radnicima iz različitih delova Srbije se obnavlja svake sezone kada na red dođe vađenje krompira. Korist od toga je obostrana, a proizvođači ističu da ovako važan poljoprivredni posao ne bi mogao biti obavljen da nije vrednih radnika sa juga Srbije.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *