Sirovina za proizvodnju „Sinofarm“ vakcine stigla u Srbiju, 10225 Milanovčana odlučilo se upravo za ovu vakcinu

Sirovina za proizvodnju kineske vakcine „Sinofarm“ stigla je u Beograd,a do oktobra će „Hemofarm“ proizvoditi vakcinu za proces testiranja.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar je naglasio da će se u Srbiji proizvoditi ista vakcina kao u Kini, koja se trenutno pakuje u Ujedinjem Arapskim Emiratima, te dodao da su eksperti koji prate čitav proces testiranja i početak punjenja stigli u Srbiju i već rade sa domaćim stručnjacima na pripremi.

„Odmah nakon testiranja počinje i punjenje vakcine što će biti u oktobru. Plan je da se napuni oko šest miliona doza do kraja godine. Te doze će biti namenjene prvenstveno građanima Srbije, a ako bude višak i za izvoz u region“, rekao je Lončar.

On je najavio da će u četvrtak, 9. septembra, biti postavljen kamen temeljac za novu fabriku za proizvodnju tih vakcina u Srbiji.

Ambasador Kine u Srbiji Čen Bo poručila je da je srećna što je saradnja dvije zemlje dostigla novi nivo time što će Srbija biti prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi kinesku vakcinu, te podsjetila da je Srbija, takođe prva u Evropi počela i sa primjenom te vakcine.

„Kina je jedna od najuspešnijih zemalja u suzbijanju virusa, a vakcina je najvažnije oružje u toj borbi. U Kini je do sada dato više od dve milijarde doza vakcina, istovremeno je Kina ponudila za izvoz više 800 miliona doza za više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija“, poručila je Čen. Ona je izrazila nadu da će kineska vakcina i dalje pomagati u suzbijanju virusa korona u Srbiji.

Inače, za imunizaciju protiv korona virusa 10225 Milanovčana izabralo je upravo vakcinu kineskog proizvođača Sinfarm.

GZS/GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *