Šta donosi novi zakon o rodnoj ravnopravnosti?

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović čestitala je poslanicama, ministarki za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordani Čomić i svim građanima Srbije usvajanje novog Zakona o rodnoj ravnopravnostim, saopštio je kabinet potpredsednice Vlade.

“Posle 2009. godine konačno smo dobili novi, moderan, krovni zakon u ovoj oblasti koji će omogućiti ženama i muškarcima jednake uslove da žive, rade i razvijaju se, jer jedino takvo društvo može da ide napred. Kao neko ko se godinama bori za bolji položaj žena i njihovo uključivanje u politički, ekonomski i društveni život zemlje, ne mogu biti ponosnija i srećnija danas”, izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je Srbija mnogo uradila poslednjih nekoliko godina u oblasti rodne ravnopravnosti, ali da je još dosta posla pred svima.

“Doneli smo nove zakone i strategije, uveli rodno odgovorno budžetiranje, merimo Indeks rodne ravnopravnosti, pomažemo ekonomsko osnaživanje žena kroz brojne projekte, koordinisano radimo na sprečavanju nasilja nad ženama i naši napori su međunarodno prepoznati“, rekla je ministarka Mihajlović.

Dodala je da ipak posao nije završen sve dok je i jedna žena diskriminisana i trpi nasilje ili je u neravnopravnom položaju.

„Uz novi zakon o rodnoj ravnopravnosti, zajedno – državne institucije, međunarodni partneri, privatni sektor, NVO, mediji i svaki građanin i građanka možemo doprineti stvaranju društva jednakih šansi, jer to dugujemo generacijama koje dolaze”, poručila je Mihajlovićeva.

Tanjug/foto Novosti/GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *