Stanovnici Gornjeg Milanovca dobijaju pristup auto-putu ,,Miloš Veliki“

Predstavljena dva dela trase pristupnih saobraćajnica od Gornjeg Milanovca do Koridora 11. Privrednici zadovoljni zbog toga što će širina kolovoza biti dovoljna i za teretnjake.

Shodno Planu detaljne regulacije za izgradnju pristupne saobraćajnice „Gornji Milanovac – petlja Takovo“, trasa je podeljena na dva dela – od nove deonice, koja će polaziti iz dela grada kod spomenika „Tenk“, uz istočnu industrijsku zonu do mesta Klatičevo, dužine 4.700 metara, te rekonstruisane deonice postojećeg puta od Klatičeva do Takova, duge 5,3 kilometra. Prvi radovi će početi na zemljištu u svojini Opštine, a nadležni ne očekuju ni probleme pri eksproprijaciji na trasi prve deonice od 4,7 kilometara.

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Verujem da će domaćini biti zadovoljni cenom otkupa zemljišta, jer Poreska uprava nudi više nego što se realno može dobiti. Kompletna sredstva za tu namenu dobijamo od Republike, jer se radi o putu prvog B reda. Naravno, kome je nadoknada mala može da se obrati sudu, mada iz iskustva pri eksproprijaciji za 30 kilometara auto-puta kroz našu opštinu procenjujemo da će biti malo takvih slučajeva – kaže čelnik Gornjeg Milanovca Dejan Kovačević.

I projektanti, i privrednici se slažu u tome da je pristupni put trasiran stručno, jer će širina kolovoza omogućavati nesmetan prolaz teretnih vozila.

Druga deonica pristupnice, postojeći put od Klatičeva do Takova, biće rekonstruisana i proširena, a krivine „ispravljene“. Potom će teretni saobraćaj kroz centar grada, prema Koridoru 11, biti izmešten upravo na tu trasu koja će moći da podnese i najveća opterećenja. S obzirom na to da je konfiguracija trase delom planinska, na usponima većim od devet odsto će biti izgrađene dodatne trake za sporija vozila. Inače, nijedna kuća neće ostati bez pristupa saobraćajnici – najavljuju direktor Ignjatović, te projektanti CIP Novica Stevanović i Marko Perišić.

Na auto-put smo čekali 45 godina, pa ćemo imati strpljenja još 18 meseci, da mu priđemo. Jer, pri svim pregovorima sa inostranim ulagačima problem su auto-put ili železnica. Priključak na prugu nemamo, pa nam je jedini spas povezivanje sa „Milošem Velikim“ – kaže predsednik kompanije „Metalac“ i novoosnovanog Privrednog saveta Gornjeg Milanovca Dragoljub Vukadinović.

Projektom je predviđena i izgradnja četiri mosta – jednog od 187 metara, drugog od 92 i dva od po deset metara, a tu je i jedan podvožnjak. Planiran je i prilaz pristupnoj saobraćajnici od buduće privredne zone kod mesta Srčanik, koji će biti deo regionalnog puta od Kragujevca do Požege.

GM Press / Srbija Danas

1 Komentar

 1. Petar B.
  5 februara, 2020 - 10:25 pm

  Ova pristupna saobraćajnica je trebalo da bude izgradjena bar pre 5 godina. Već tad se znalo da će i kuda će biti auto-put.
  Ujedno je trebalo obezbediti svu potrebnu infrastrukturu na ovoj trasi kako bi privukli investitire. A ovako su do sad već otišli na druga mesta.
  Podržavam izgradnju, ali je ipak malo zakasnela…

  Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *