Svaka žrtva ima pravo na zaštitu

Danas se širom sveta obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Od 25.novembra počinje kampanja “16 dana aktivizma”, koja se završava 10.decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava. Podsećajući sve žene koje trpe bilo koji vid zlostavljanja da nisu same u svojoj borbi, organizacije i institucije imaju zadatak da osveste zajednicu u vezi sa ovim problemom i ohrabre žrtve,kao i svedoke da prijave nasilje.Prema podacima Centra za socijalni rad, u prvih devet meseci ove godine u Gornjem Milanovcu je prijavljeno 116 slučajeva nasilja, od kojih je najčešće partnersko i nasilje u porodici,gde su žrtve bile žene, dok podaci MUP-a govore da je 10 slučajeva procesuirano.

Nasilje nad ženama čitavo društvo treba da shvati kao zajednički problem. To nije pitanje osobe koja trpi zlostavljanje, već zajednice čiji je ta osoba deo i celokupnog socijalnog i državnog sistema. Upravo je zato najvažnije da ne ostajemo nemi na nasilje i ne tolerišemo patnju i trpljenje slabijeg, pa je stoga prijava nasilja početni korak u rešavanju ovog problema. Zakon o borbi protiv nasilja u Srbiji omogućava i anonimno prijavljivanje.

Prijavljivanjem nasilja pomažemo žrtvi.Čak i kada se žrtva vrati nasilniku, kada ima sumnju da će joj sistem pomoći, kada je nepoverljiva,moramo da preduzmemo sve da pomognemo žrtvi nasilja. Prijavite nasilje-rekla je Branimirka Radosavčević, direktor Centra za socijalni rad u Čačku.

Žene iz brojnih razloga odlažu prijavu nasilja, a često je i sramota jedan od njih. Bitno je da postanu svesne da krivca ne treba da traže u svom ponašanju, odabiru profesije, načinu govora,svojim stavovima i stilu odevanja, jer tamo i nije. Sramotu i krivicu uvek i jedino treba pripisati osobi koja nasilnim ponašanjem zloupotrebljava svoju moć nad ženom. Žena ne treba nasilje da čuva kao tajnu- počev od porodice i prijatelja, pa do nadležnih institucija, treba da dozvoli da joj pomoć bude ukazana kako bi se zajedničkim delovanjem iskorenilo nedopustivo ophođenje nasilnika.

Postoje institucije nadležne za zaštitu žrtava nasilja, za sprovođenje postupka, obučeni i edukovani profesionalci koji rade u tom sistemu.Svaka žrtva ima pravo da bude informisana,ima pravo na zaštitu i mora biti zaštićena-kaže Radosavčević.

Naročitu pažnju treba posvetiti informisanju i osnaživanju žena iz seoskih područja, Romkinja i žena sa invaliditetom, a veće angažovanje muškaraca koji podržavaju ovakve aktivnosti svakako bi doprinelo u borbi protiv nasilja i preventivnom delovanju.

Inače, 25.novembar je ustanovljen kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama na prvom sastanku Latinske Amerike i Kariba, održanom u Bogoti 1981.godine. Na sastanku su žene govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koje žene trpe pod režimima, uključujuci torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama. Ovaj dan je odabran kao dan sećanja na sestre Patriju, Minervu i Mariju Terezu, revolucionarne aktivistkinje koje su u borbi za demokratiju i pravdu brutalno stradale od od diktatora Rafaela Truhilja u Doninikanskoj republici 1960.godine. Ujedinjene nacije su 1999.godine rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. Novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

GM PRESS / Katarina Srećković

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *