Sve veći turistički značaj Ravne Gore: Za dve godine prodato više od 100 placeva

Na Ravnoj gori tokom poslednje dve godine prodato je više od 100 placeva, što u vreme pandemije korona virusa ukazuje na sve značajniji turistički potencijal jedinstvene celine i visoravni između Maljena i Suvobora, na oko 120 kilometara jugozapadno od Beograda.

U pitanju je pravi mali raj pod samim vrhom planine Suvobor koji karakterišu čist vazduh, lekoviti izvori, zdrava prirodna sredina, najlepša i najbogatija bukova šuma u Srbiji, a svakako svetilište za one koji baštine tradiciju ravnogorskog pokreta.

Podsetimo, na Ravnoj gori se nalaze Crkva Svetog Đorđa, koju su potomci četnika i ravnogoraca izgradili devedesetih, kao i spomenik generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću, prvom gerilcu okupirane Evrope u Drugom svetskom ratu, 1941. godine.

Ar placa na Ravnoj gori vredi oko 400 evra, s tim što ako neko namerava da bude „bliži“ spomeniku đeneralu Draži vrednost se penje i do 2000-3000 evra (najuže područje oko spomenika je zaštićena zona).

Jovana Ristović iz Odeljenja za urbanizam opštine Gornji Milanovac upućuje na Plan generalne regulacije kada je reč o Ravnoj gori.

Opština prepoznaje značaj planskog pristupa ovoj lokaciji. Još 2014. godine je donet Plan generalne regulacije vezan za Ravnu goru, usvojila ga je Skupština opštine Gornji Milanovac. On je definisao pravila uređenja i građenja, kako za površine javne namene tako i za površine ostalih namena“, objašnjava Ristović .

Ona poziva sve zainteresovane da se jave opštini i pravilno informišu oko neophodnih dozvola.

Najveći broj otkupljenih placeva bez dozvole tj. da je posredi „divlja gradnja“, koju će, zasigurno, država da iskontroliše.

Prema rečima Ristovićeve, obnova puta ispod Suvobora doprineće daljoj potražnji za placevima na Ravnoj gori.

„Vlada prava ekspanzija. Sigurno je da će razvitku turističkih potencijala umnogome doprineti i skoro okončana potpuna rekonstrukcija regionalnog puta podno Suvobora, Takovo – Pranjani“, dodala je Ristovićeva.

Upitana koliko je vremena potrebno da se dođe do dozvole za gradnju, poštujući sve propisane dozvole, odgovara – dva meseca.

„Od dobijanja informacije o lokaciji do dobijanja građevinske dozvole stiže se za dva meseca“, kaže ona.

Da je ekspanzija za Ravnom gorom sveprisutna, navode i iz Turističke organizacije Gornjeg Milanovca i ističu da su u proteklom periodu turisti iskazali veliku zainteresovanost za turistička mesta u opštini, uključujući i posete baš Ravnoj Gori i Koštunićima.

„Broj kategorisanih seoskih domaćinstava u našoj opštini se značajno povećao, pa tako trenutno imamo 73 kategorisana domaćinstva, od kojih neki pripadaju i samom suvoborskom kraju. Broj od 3500 prenoćišta u seoskim turističkim domaćinstvima u jednom mesecu dovoljno pokazuje da opština Gornji Milanovac i te kako razvija turizam“, kažu u TOGM.

Kada je reč o političkom aspektu, „slavu“ sa Ravne gore pokupili su lideri koji su pronosili tradiciju ravnogorstva, pre svih Srpski pokret obnove, najveći pogon opozicije devedesetih za vreme trajanja režima Slobodana Miloševića, a jedna od stranaka koja je baštinila iste vrednosti je i Nova Srbija Velimira Ilića, a danas Srpski pokret Dveri na čelu sa Boškom Obradovićem.

Obradović se, inače, pre nekoliko dana založio za afirmaciju vrednosti ravnogorskog pokreta, javno zatraživši da u Beogradu bude podignut spomenik prvom gerilcu okupirane i porobljene Evrope, vođi Jugoslovenske vojske u otadžbini, Draži Mihailoviću.

 

 

 

Foto/GM PRESS

Foto/GM PRESS

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *