Svetski dan prevencije karcinoma-redovnim pregledima do zdravlja

U Srbiji, kao i u svetu, broj obolelih od karcinoma svake godine raste. Godišnje se na teritoriji naše zemlje dijagnostikuje od 30 000 do 35 000 malignih tumora.

Pored tumora pluća i kolorektalnih karcinoma koji se javljaju kod oba pola, žene najčešće oboljevaju od tumora dojke, dok je kod muškaraca učestala pojava karcinoma prostate. Rano otkrivanje bolesti prilikom preventivnih pregleda povećava šanse za izlečenje kod većine obolelih.

-Naša država je od 2012.godine uvela tri skrininga za tri najčešća karcinoma u našoj populaciji.Mamografija se radi u cilju rane dijagnoze karcinoma dojke, Papanikolau test za otkrivanje tumora grlića materice i FOB test za otkrivanje prisustva krvi u stolici, odnosno kolonoskopija koja je najbolji metod za prepoznavanje kolorektalnih tumora.Ovaj program nije zaživeo u celoj Srbiji, ali se u pojedinim opštinama pacijenti pozivaju da, iako ne postoji simptomatologija, dođu na kontrolne preglede-kaže dr Dragan Perišić, ginekolog i onkolog Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu.

dr Dragan Perišić, ginekolog i onkolog

U okviru skrining programa kolonoskopija se preporučije osobama od 50 do 75 godina starosti na svakih pet godina, mamografija ženama od 35 do 65 godina, a Papanikolau test,kao i testiranje na prisustvo HPV virusa ženama od 20 do 65 godina na svake tri godine, ukoliko izvesne promene ne zahtevaju češće kontrole.

Zbog epidemije korona virusa, u prethodnoj godini ljudi su iz straha od zaražavanja ređe odlazili na redovne preglede. Na području gornjomilanovačke opštine u 2020.godini karcinom je dijagnostikovan kod 51 pacijenta-24 je obolelo od kolorektalnih tumora, 17 od tumora dojke, a kod 10 je potvrđen karcinom pluća. Pored pravovremenih pregleda,poboljšanju zdravstvenog stanja i sprečavanju ozbiljnih oboljenja doprinosi primarna prevencija koja podrazumeva prestanak pušenja,uravnoteženu ishranu bogatu vitaminima i umerenu fizičku aktivnost. Kod onkoloških pacijenata koji su inicijalno zalečeni, odlazak na redovne kontrole predstavlja najbolji vid preventive za dalje širenje bolesti.

GM PRESS/Katarina Srećković

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *