Tehnička škola ,,Jovan Žujović’’ od ove školeske godine ima i učeničku zadrugu

Tehnička škola ,,Jovan Žujović’’ u Gornjem Milanovcu ima svoju učeničku zadrugu. U okviru nje funkcionišu razne sekcije za sve zainteresovane đake, a danas je organizovana radionica izrade ukrasnih sapuna.

Učenička zadruga Tehničke škole krenula je sa radom od početka ove školske godine, na predlog Ministarstva prosvete, a nakon sticanja svih potrebnih uslova za njen rad. Cilj zadruge, prema rečima koordinatorke Jelene Marković, nije profit, već  sticanje radnih navika kod učenika kroz vannastavne aktivnosti,kao i razvijanje preduzetničkog duha.

,,Za sada smo uspostavili saradnju sa Voćarskom zadrugom ,,Šilopaj“ i Crvenim krstom, a u narednom periodu planiramo to da uradimo i sa Impuls centrom, kao i ekološkim organizacijama, radio-amaterima i mnogim drugima. U okviru zadruge postoje brojne sekcije, a to su humanitarna, ekološka, sekcija proizvodnje kozmetičkih proizvoda, kao i pčelarska i štamparska sekcija“, rekla je Jelena Marković.

Danas su, u okviru radionice za izradu sapuna, učenice na praktičnom primeru pokazale ono što su tokom nastave naučile. Osim sapuna, pravile su i hidrantne kreme za ruke i lice. Prema rečima profesorke Milice Perišić, koja vodi sekciju, učenicima je sve što mogu praktično da primene, mnogo lakše i da nauče.

,,Učenici su pokazali interesovanje za ovu sekciju, zanima ih izrada sapuna, već se raspituju kako oni sami mogu da poruče nešto preko interneta i da se izradom bave kod kuće. Ono što je bitno naglasiti je da je na prvom mestu njihova bezbednost, samim tim smo im dali neka uputstva, kako bi oni mogli što sigurnije i bezbednije to kod kuće sami da rade. Dakle, pored učenja teorije bitno je da oni kasnije mogu i praktično da izrade te preparate“, istakla je Milica Perišić.

Bitno je napomenuti da u okviru zadruge i svih njenih sekcija mogu da učestvuju svi zainteresovani đaci, kao i njihovi roditelji, ukoliko imaju neke ideje. Saradnici mogu biti ljudi iz naše lokalne sredine, kaže profesorka Milica Perišić, uključujući i brojne firme i preduzeća.

Kristina Ponjavić / Gm Press

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *