Težite ostvarenju svojih planova

Školovanje predstavlja važan segment u životu svakog pojedinca. Pored znanja, u školi stičemo i dragocene životne lekcije koje se tiču socijalizacije, radnih navika, odgovornosti, prijateljstava i prvih ljubavi. Sa problemima na putu odrastanja, naročito se susreću pripadnici marginalizovanih društvenih grupa, što , bez adekvatne podrške, može ostaviti dalekosežne posledice.

O đačkim danima, pravima, diskriminaciji i mogućnostima koje život u Gornjem Milanovcu pruža,razgovarali smo sa Milošem Lazarevićem, mladim pripadnikom romske zajednice.

-Završio sam Ekonomsku školu, smer za ugostitelja. Polazak u prvi razred osnovne škole čekao sam sa znatiželjom, radovao sam se školi. Zanimala me matematika, istorija, geografija.Od drugog razreda je sve bilo lakše, prilagodio sam se, i mada sam prisustvovao verbalnim napadima na decu romske pripadnosti, ja nisam imao problema sa vršnjacima.

Miloš Lazarević, foto GM PRESS

Nakon osnovne škole, Miloš je upisao srednju u drugom gradu i tada se susreo sa uvredama i raznim neprijatnostima. Kaže da je imao veliku podršku nastavnika i da su probleme rešavali zajedno. I razgovori sa roditeljima su pomogli da ne izgubi samopouzdanje.

-Ne obazirite se na uvrede, težite ostvarenju svojih planova i ne skrećite sa pravog puta- poručuje Lazarević deci romske zajednice.

Njegov plan je da upiše Višu školu i ostane u Gornjem Milanovcu, mada ne isključuje mogućnost odlaska u inostranstvo, a kao prednost ističe  poznavanje engleskog jezika.Smatra da grad u kom živi pruža pristojne uslove za život i ni u čemu se ne oseća uskraćenim. Ima mlađu sestru i iskreno se nada da će ona odrstati u još boljim uslovima i srećnijim vremenima. Skromno dodaje da rado pomogne svojim drugovima koji su u lošijoj finansijskoj situaciji, kao i da njegovi vršnjaci  izražavaju želju za obrazovanjem.

Pored svih poteškoća, rad na ličnom prosperitetu i upornost, retultiraju uspehom. Miloš Lazarević svojim trudom daje primernu sliku koja bi trebalo da motiviše romsku decu da napreduju u učenju i obezbede sebi povoljniji položaj u društvu.

 GM PRESS/ Katarina Srećković

Tekst je objavljen u okviru projekta  „Gornji Milanovac svima“,

Sufinansiran sredstvima opštine Gornji Milanovac

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *