„Ti budiš veselost što je nekad bila“

Ljubiteljima književnosti i čitanja biblioteka „Braća Nastasijević“ predlaže knjigu „Beograd“, Miloša Crnjanskog. Beograd je jedan od najstarijih gradova na Dunavu i Savi, lepota njegova je despotska i dunavska. Beograd turskog doba, sa mirisom alve i kafe, mudrost vina i razgovora u prolećne večeri, pomešanog s mirisom duhana i ženskom jevrejskom lepotom i sad je još na padinama prema Dunavu, Beograd Milanov, Aleksandov, Mihailov, burna je i neobična varoš, Stari Beograd koji se povukao u Krunsku ulicu i Vračar. Beograd što ide još je lepši…

Opisan iz pera Miloša Crnjanskog, Beograd je metafora, lepota i neprolaznost. Knjiga „Beograd,“ vodič je kroz njegove njegove ulice, bašte i predgrađa, tajnovite kutke za zaljubljene, brežuljke, osunčane bežanijske kose i snežno nebo Avale. Beograd je najlepši u jesen i zimu, kada sneg zaveje jele i kubeta Vaznesenjske crkve, okuje tišinom Knez Mihailovu ulicu, zabeli Skadarliju i prospe tamno, zimsko nebo na veliku ravan pod Kalemgdanom i starom tvrđavom nad kojom se uzdiže Pobednik, sa fenjerima, kamenim stepenicama, klupama i prozorima  načičkanim ljudima, kada je veče i dan boje leda na Nebojšinoj kuli. Druge su senke nad Pozorištem, nestao je predratni Manjež, promiču slike novih zgrada, širokih, ogromnih kontura.

Dragana Perišić, bibliotekar

– U ovoj knjizi o Beogradu, Miloš Crnjanski progovara perom nekoga ko poznaje Beograd, opisujući njegove lepote na poseban način.- rekla je Dragana Perišić, bibliotekar biblioteke „Braća Nastasijević“, dodajući. – Beograd je grad sa jednim od najlepših geografskih položaja u Evropi, a prema pesnikovim rečima, najlepši je početkom jeseni i zimi. Posebnu draž knjizi daje 400 crno-belih fotografija koje predstavljaju ono što treba posetiti od kulturno-istorijskih spomenika i znamenitih mesta, kao i pesma „Lament nad Beogradom“ koju je Crnjanski posvetio svom gradu.-

„Ti, međutim, rasteš, uz zornjaču jasnu,

Sa Avalom plavom, u daljini, kao breg.

Ti treperiš, i kad ovde zvezde gasnu,

I topiš, ko Sunce, i led suza i lanjski sneg“

(odlomak iz pesme „Lament nad Beogradom“)

Lepota Lisabona, raskoš Carigrada i večnost Rima, kamene ograde i terasa nalik Dubrovačkom Posatu na Kalemgdanu, utkana je u Beograd, večiti grad.

„Drago mi je što smo se upoznali, Fine“

Tinejdžeri će u romanu „Ono što sam bio“ autorke Meg Rozof otkriti neobičnu priču o prijateljstvu, životnim vrednostima i slobodi koji će promeniti život jednog šesnaestogodišnjaka, na hladnoj istočnoj obali Engleske.

„Ali, rekao sam, trudeći se da ne zvučim svadljivo. Šta je sa školom?“

Moje čuđenje primoralo ga je da se nasmeje. Onim osmehom. „Ne idem“.

Ne ideš?

Blago me je pogledao. „Niko ne zna da postojim. Moje rođenje nikada nije upisano.“

– Upoznavši Fina, dečaka koji se bori za egzistenciju, glavni junak upoznaje život kakav želi da živi, u slobodi, ali sa humanim vrednostima, lepim manirima, roman govori i o tome da ponekad moramo da prođemo težim putem da bismo otkrili ono što želimo– kaže bibliotekarka Dragana.

Neobično prijateljstvo sa Finom, doneće neočekivani preokret u životu glavnog junaka i promeniti ga zauvek. Na bolje…

 

GM Press / Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *