„Transfer“ Monike Miler u Modernoj galeriji Kulturnog centra

Izložba „Transfer“ doktorke Monike Miler,profesorke Univerziteta za obrazovanje u Ludvigsburgu i gostujuće profesorke Univerziteta umetnosti u Beogradu, otvorena je danas u Modernoj galeriji Kulturnog centra.

-Treba napomenuti da je gospođa Monika Miler bila član žirija na prethodnom Međunarodnom bijenalu umetbnosti minijature. Ova izložba je fragment njenog rada koji se osvrće na ženske rukotvorine predstavljene na jedan fantastičan način-rekao je Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra Gornji Milanovac.

Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra Gornji Milanovac

U pitanju je knjižni projekat u dve knjige Stillman & Birn. Opisujući tehniku koju je koristila, autorka ukazuje da joj foto-transfer omogućava prenošenje slika i njihovog značenja u nove oblike. Kroz proces štampanja i kontakta prevazilazi medijske, prostorne i vremenske dimenzije. Transfer takođe predstavlja i njeno stalno prelaženje iz jedne kulture u drugu, iz jednog jezika u drugi, između Vojvodine i Nemačke.

-Imamo priliku da pogledamo reprodukcije originalnih likovnih  radova na temu veza.Reprodukovanjem originala umetnica  može u potpunosti sačuvati svoja dela, a ujedno može i da ih izloži u bilo kom delu sveta-kaže Radoš Gačić, istoričar umetnosti.

Radoš Gačić, istoričar umetnosti

Kako je dr Miler opisala, boja se prenosi sa izvora informacije na novi nosač slike, za razliku od tehnike kolažiranja, u kojoj se slika i pozadina izrezuju i ponovo lepe. Budući da se na novu površinu prenose samo boje, one se mogu u slojevima nanositi jedna na drugu, a da se volumen uopšte ne poveća. Ovaj proces nudi prostor za razigrano, eksperimentalno ispitivanje tehnika prenosa slike.

Dve knjige „Žena muža mazi” i „Die echte Lieb ist wie der Wein…” („Prava ljubav je kao vino…”), nastale su tehnikom prenošenja slike putem akrilne boje. Ručno izvezene takozvane „kuvarice“ predstavljaju centralni motiv dela: tekstilne ručne radove pronalazila je na pijacama u Srbiji i Nemačkoj, ili su joj prijatelji i rođaci ciljano tražili i donosili na poklon.

Fragmente tekstilnog ručnog rada prenela je u digitalnom obliku u dve knjige: srpsku i nemačku. U drugom koraku je vezla na stranice knjige reči: linija, konac, igla i transfer. I ovaj konac za vez ima svoju sopstvenu istoriju transfera: u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog veka, Vilerovi konci su uvoženi iz Nemačke u Srbiju, da bi ih tada njena majka koristila za izradu goblena, a ona je sada donela nazad u Nemačku njene nepotrošene konce i njima vezla svoj knjižni projekat.

Monika Miler (Rozenhajm, Nemačka, 1970) osnovnu školu završila je u Zrenjaninu, a srednju školu za dizajn „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu. Master studije iz umetničkog obrazovanja stekla je na Univerzitetu u Augsburgu gde je i doktorirala. Profesor je umetničkog obrazovanja na Univerzitetu za obrazovanje u Ludvigsburgu, a od 2018. gostujući profesor na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Postavka ćr biti izložena do 15.aprila,a naredne godine se očekuje poseta Monike Miler Gornjem Milanovcu i predstavljanje velike retrospektivne izložbe koja obuhvata njeno celokupno stvaralaštvo.

KCGM/GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *