Trio „Almaz“ u četvrtak pred milanovčkom publikom

Trio “Almaz” u sastavu: Kristina Ašković, Ljubica Damčević i Jovana Nikolić održaće koncert 16. decembra 2021. godine u u Gornjem Milanovcu u Modernoj galeriji Kulturnog centra.

Početak koncerta je u 19:30 sati.

Biografije

Kristina Ašković ima iza sebe bogatu koncertnu karijeru. Diplomirala je na odseku za solo pevanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Nikole Mijailovića, a tokom i nakon školovanja usavršavala se kod drugih izuzetnih umetnika. Osvojila je nagrade na brojnim međunarodnim i regionalnim takmičenjima solo pevača, ali kao posebno iskustvo ističe čuveno svetsko takmičenje „Marija Kalas“, gde je bila polufinalista. Imala je niz solističkih koncerata širom Srbije, Grčke, Nemačke, Rusije i drugih zemalja Evrope. Akcenat stavlja na solo pesme srpskih, ruskih i drugih slovenskih kompozitora, ali su na njenom repertoaru redovno i stari majstori italijanske, nemačke i španske solo pesme, kao i operske arije i dueti iz raznih epoha i zemalja. Bavila se horskim pevanjem i bila angažovana u horu RTS-a i horu Ansambla „Stanislav Binički“. Od njenih novijih nastupa, svakako se izdvaja koncert „Što se bore misli moje“, koji je održala sa pijanistom Petrom Markovićem na prošlom BELEF-u.

Ljubica Damčević je završila je master studije violine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Marije Špengler. Završila je srednju muzičku školu u klasi prof. Kristine Ašković na odseku za solo pevanje. Tokom školovanja ostvarila je značajne uspehe na takmičenjima i održala veliki broj koncerata u značajnim salama Beograda. Po završetku studija počinje njena delatnost u pozorištu, kao kompozitorke i violinistkinje, ali i kao performerke i glumice. Bila je angažovana u brojnim pozorišnim trupama: Mimart, Hleb teatar, Tri groša, Le studio a posebno se izdvaja delatnost u DAH teatru. Komponovala je muziku za predstave i filmove. Ostvarila je značajne uloge u brojnim predstavama. Godine 2013. postaje članica kvinteta „Tanguango“. Pored pedagoške delatnosti u muzičkoj školi “dr Vojislav Vučković”, aktivna je i kao orkestarski muzičar. Član je Zemunskog kamernog orkestra, a od 2018. godine postaje član “Balint Kasza Verdi Orchestra” sa sedištem u Gracu, Austrija.

Jovana Nikolić je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu diplomirala u klasi prof. Nevene Popović. Paralelno se usavršavala u klasi Eugena Inđića.

Studirala je na “Hochschule fur Musik” u Karlsrue-u u klasi prof. Mihael Udea i prof. Markus Stange-a gde je završila redovne i master studije i studije za kamernu muziku.

Dobitnik je brojnih nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima kao solista i kamerni muzičar (Laureat republičkih takmičenja , konkursa u Strezi , Kosicama, Parizu, takmičenja “ Karl Černi ” u Pragu itd..).

Godine 2006. osvaja zajedno sa violinistkinjom Mari Klodin Papadopulos prvu nagradu na takmičenju kamernih dua „Freundeskreis“, drugo mesto na takmičenju “Felix Mendelssohn Bartholdy Preis” u Berlinu. Kao dobitnicima te nagrade omogućeno im je učešće na letnjem festivalu u Montepulćanu (Toskana). Godine 2016-2017 bila je angažovana kao klavirski saradnik na “Hochschule fur Musik” u Hamburgu.

Živi u Beogradu i radi kao klavirski saradnik u Muzičkoj školi za talente u Ćupriji.

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *