Tvorac “Pavlovićeve masti” rođeni Ljižanin

Već dugo godina roditelji neguju kožu svojoj deci, koristeći „Pavlovićevu mast“. Mnogi se pitaju ko je Pavlović, po kome je krema nazvana.

Iza recepture čuvenog preparata za negovanje dečje kože, napravljenog daleke 1947. godine, stoji ime pedijatra doktora Živorada Pavlovića, rođenog u Ljigu 1905. godine. Medicinu je studirao u Beogradu , diplomirao 1931. a četiri godine kasnije postao specijalista dečje pedijatrije. Uoči Drugog svetskog rata seli se u Beograd i postaje rukovodilac Doma za nezbrinutu decu u Zvečanskoj gde je radio kao pedijatar. Kako je zbog loših higijenskih uslova veliki broj dece imao problem sa kožnim oboljenjima, doktor Pavlović je tražio način kako da im pomogne.  Nakon dve godine eksperimentisanja sa različitim sastojcima, 1947. godine mast koja se i danas koristi, bez izmene originalne recepture, ugledala je svetlost dana.

dr Živorad Pavlović sa braćom (prvi s leva) Foto“/Fotomonografija o Ljigu“, D.C. Marjanović

Tajna njene efikasnosti i popularnosti dečje kreme je u tome što za 74 godine od kako je u u potrebi nije izazvala nijednu alergijsku reakciju ili kontraindikaciju. Preparat sadrži: cink oksid, lanolin, talk, vazelin, parafinsko ulje, vodu gorkog badema, rastvor borne kiseline i destilovanu vodu u različitim razmerama.

Mast propisivana za lečenje pelenskog osipa i zaštitu i lečenje dečije kože pokazala se kao veoma delotvorna. Sve do 1970. godine roditelji su je dobijali besplatno, da bi je potom apoteke naplaćivale. „Pavlovićeva mast“ bila je rasprostranjena u celoj tadašnjoj Jugoslaviji i šire. Doktor Žika Pavlović za života nije zaštitio svoju recepturu. Potražnja za ovim dečijim „lekom“ uticala je na to da su brojne apoteke i manufakture pokušale da naprave „svoju“ Pavlovićevu mast”, što je prilično uticalo na efikasnost i kvalitet preparata. Krajem 1997. godine stanje na tržištu koje su prepravile modifikacije originalne kreme, podstaklo je dr Vojislava Pavlovića, sina dr Žike da zaštiti očevu recepturu  i započne proizvodnju “Originalne Pavlovićeve” masti.

Danas se pored Srbije „Pavlovićeva mast“ distribuira u još deset zemalja i na godišnjem nivou proizvede preko 1.580.000 komada ovog preparata.

Dr Živorad Pavlović umro je u Beogradu 1979. godine. U ulici Vojvode Mišića 55 i danas se nalazi kuća u kojoj je rođen i odrastao, a po ovom znamenitom dečjem lekaru i izimitelju, jedna jedna ulica u Ljigu nosi ime.

Ulica dr Žike Pavlovića Foto /Andrijana Srećković

GM PRESS/Andrijana Srećković

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *