U deficitu krvne grupe B+, A- i O-

Prikupljanje krvi u svim ovlašćenim transfuzijskim ustanovama se odvija prema planiranom rasporedu jer su krv i komponente stalno potrebne pacijentima.

Kao i svakog drugog četvrtka Crveni krst Gornji Milanovac i Zavod za transfuziju krvi Kragujevac danas su u Zgradi okružnog načelstva (Stari sud) organizovali redovnu akciju dobrovoljnog davanja krvi.

Pozivamo sve naše sugrađane koji mogu da daju krv, da se odazovu – rekao je Nebojša Ivović, sekretar Crvenog krsta u Gornjem Milanovcu i dodao – naravno, ukoliko prethodnih 14-28 dana nisu bili van zemlje i ako su zdravi. Protokol je  takav da samo po  dve osobe mogu ući da daju krv, kako se ne bi stvarala gužva i  kako bismo ispoštovali sve bezbednosne i zaštitne mere u cilju sprečavanja širenja infekcije COVIDA-19. – naglasio je Ivović.

U situaciji u kojoj se nalazimo u vezi sa korona virusom, transfuzijsko lečenje mora biti kontinuirano i sigurno, ali su određene krvne grupe u deficitu.

Nedostaju zalihe  krvnih grupa B+, A- I i O- , pa posebno apelujemo na davaoce sa ovom krvnom grupom da se jave i daju krv – istakao je Ivović.

Sledeća akcija dobrovoljnog davanja krvi biće organizovana za dve nedelje. Milanovački Crveni krst još jednom poziva  sve dobrovoljne davaoce  krvi da se priključe ovoj akciji, kako bi se ova dragocena tečnost nadomestila i nekome spasla život.

GM Press / Aleksandra Stevanović

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *