U Gornjem Milanovcu 31 dete primilo vakcinu protiv Kovida-19

Agencija za lekove i medicinska sredstva izdala je početkom juna odobrenje za upotrebu Fajzerove vakcine kod dece uzrasta od 12 do 15 godina.Vakcinacija mladih od 16 do 18 godina i inače je bila preporučena. Kod dece se, kao i kod odraslih, imunizacija vrši u dve doze.Vakcinu protiv Covida-19 u Gornjem Milanovcu je do sada primilo 31 dete.

Na području gornjomilanovačke opštine poslednjih meseci epidemijska situacija je stabilna, a zaražavanja među najmlađom populacijom, kako je naveo dr Vladimir Milovanović, načelnik Odeljenja za zdravstvenu zaštitu dece i omladine, gotovo da nema. Kada je imunizacije u pitanju, mali broj roditelja je izrazio interesovanje za vakcinisanje dece.

-U Dispanzeru za zdravstvenu zaštitu dece i omladine vakcinišemo decu od 12 do 15 godina, gde prvo obavljamo pedijatrijski pregled. Do sada je vakcinisano petoro dece.Kada su u pitanju deca uzrasta od 15 do 18 godina, pedijatrijski pregledi se takođe obavljaju kod nas, dok se vakcinacija vrši u Službi za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva. U starijem uzrastu je obe doze vakcine primilo dvadesetšestoro dece.Vakcinisani nisu imali neželjenih efekata, niti bilo kakvih posledica-rekao je dr Vladimir Milovanović, načelnik Odeljenja za zdravstvenu zaštitu dece i omladine.

dr Vladimir Milovanović, načelnik Odeljenja za zdravstvenu zaštitu dece i omladine

Vakcinacija dece obavlja se isključivo uz prisustvo roditelja ili zakonskog staratelja, uz pethodnu saglasnost pedijatra.Infekcije kod dece obolele od Covida-19 su blage ili asimptomatske. Iako su retki slučajevi teže kliničke slike i hospitalizacije, ranije je napomenuto da su uvećem riziku od ozbiljnijuh oblika zaraze korona virusom najmlađi sa hroničnim oboljenjima i neurološkim smetnjama, kao i gojazni, pa je ovim grupama najpre i preporučena imunizacija.

GM PRESS/Katarina Srećković

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *