U Gornjem Milanovcu obeležen Dan primirja

Širom Srbije predstavnici državnih i lokalnih vlasti, udruženja gradjana, okupili su se ispred vojnih memorijala i mesta stradanja iz razdoblja Prvog svetskog rata i polaganjem venaca odali počast nevinim civilnim žtrvama i braniocima.

Na obeležavanju Dana primirja u Gornjem Milanovcu prisustvovali su predstavnici Vojske Srbije, Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, lokalnog rukovodstva, kao i predstavnici javnih preduzeća i ustanova. U ime lokalne samopuprave  na bistu Živojina Mišića, venac je položio  Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

dan primirja gornji milanovac
Foto: GM Press

„Današnji dan, Dan primirija u Prvom svetskom ratu, jedan je od najvažnijih datuma za istoriju Srba, koji su uspostavljanjem mira mogli da se okrenu prosperitetu i razvoju. Čestitam svim stanovnicima Srbije današnji praznik, uz želju da buduće generacije nikad ne osete ratne strahote koje su naši preci podneli zarad slobode svih nas. U današnje vreme, vreme prekomponovanja velkih sila, Srbija je opredeljena za mir, čuvanje ognjišta i Srbija će uvek nastojati da zaštiti svoj narod“, poručio je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

Medjunarodni Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se  u svim svetskim glavnim gradovima državama pobednicima u znak sećanja na 1918. godinu, kada je 11. novembra u 11 sati na snagu stupilo primirje.

Aleksandar Marusic
Aleksandar Marušić, Foto: GM Press

„U predgrađu Pariza,šumi kod francuskog grada Kompjenja u specijalnom vagonu, potpisano je primirje između Nemačke kao poražene snage Sila antante kao pobednice velikoga rata. Inače, tim Silama antante pripadala je slavna i tada poštovana Srbija. Od 1914. do 1918. godine odigrale su se do tada najveća i najbrutalnija ratna stradanja, takozvani „Veliki rat” u kome je učestvovalo oko 50 miliona ljudi, 36 zemalja na tri kontinenta, vodile su ratne operacije. Ono sto je za Srbiju najznačajnije je takozvani Solunski rat i sve ono što se u Srbiji dešavalo od 1914., gde je tražena suštinska kapitulacija Srbije, pa do junačkih borbi 1915. kroz herojsko povlačenje preko Albanije i konačno vaskrs naše vojske i obnova ljudskih i materijalnih resursa i probijanje Solunskog fronta 1918. godine septembra meseca“, rekao je za Gm Press  direktor muzeja Aleksandar Marušić.

Pod komandom Živojina Mišića Prva armija, koja se nalazila na težištu dejstva 3. decembra u 7 sati izjutra započela je iz rejona Gornjeg Milanovca takozvanu „Rudničku ofanzivu”, opšti napad i za svega dva dana slomila otpor neprijatelja na Suvoboru, potiskujuću austrougarsku Šestu armiju prema Savi.

Jovana Stojanović

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *