U poseti Osnovnoj školi „Arsenije Loma“ na Rudniku

Osnovna škola „Arsenije Loma“ sa Rudnika Dečiju nedelju obeležava kroz učešće đaka na Kreativnoj radionici „Kad se ruke slože, sve se može“ koju u Domu kulture „Vojislav Ilić“ organizuje Udruženje stvaralaca likovne i primenjene umetnosti i tradicionalnih zanata „Rudnički vidici“. U popodnevnim časovima, uz obilazak učitelja i nastavnika, organizatori omogućuju deci da, izražavajući sopstvenu kreativnost u dekupažu,izradi mirišljavih sapuna, crtanju portreta i karikatura, upoznaju tradicionalne zanate i razne tehnike umetničkog stvaranja. Na radionicama se poštuju sve preporučene mere zaštite od korona virusa i može im prisustvovati do petnaestoro dece.

Inače, škola na Rudniku je redovno uključena u brojne aktivnosti organizovane u cilju da se đacima priušte što kvalitetniji sadržaji i projekte koji su trenutno onemogućeni zbog epidemiološke situacije. Pored matične, škola ima i izdvojena odeljenja u Ugrinovcima, Zagrađu, Trudelju i Dragolju i pohađa je 151 učenik. O pređašnjim aktivnostima i postignitim uspesima školaraca, razgovarali smo sa Draganom Miletić, direktorkom ove obrazovne ustanove.

Dragana Miletić, direktor Osnovne škole „Arsenije Loma“

-Prošle godine je naša škola ušla u pilot projekat Ministrstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Obogaćen je jednosmenski rad. Sa velikim interesovanjem učenika i na zadovoljstvo roditelja, realizovane su četiri aktivnosti „Kuvam i hranim se zdravo“, „ U zdravom telu zdrav duh“, „Snalaženje u prirodi“ i „Od ideje do prizvoda“. Zbog trenutne epidemije korona virusa ,ove aktivnosti su reorganizovane i preusmerene na pomoć učenicima u radu i učenju-rekla je Miletić.

U otobru 2019.godine Osnovna škola „Arsenije Loma“ obnovila je i status Međunarodne eko škole čime je potvrđen rad na širenju ekološke svesti među učenicima i zaposlenima u koji su uključeni od 2015.godine. Aktivno učešće školaraca na sportskim i drugim takmičenjima obeleženo je postizanjem značajnih rezultata.

Naši učenici godinama učestvuju na takmičenjima, posebne rezultate su ostvarili na sportskim manifestacijama.U 2019.godini, devojčice su bile prve u opštini u košarci, dečaci treći. Osvojili smo i prvo mesto u stonom tenisu. Što se tiče pojedinačnih takmičenja,đak generacije, Aleksa Nedić,učestvovao je na republičkim takmičenjima iz istorije i geografije, a iz geografije je zauzeo četvrto mesto – navela je Miletić.

U prethodnoj školskoj godini ,pored Alekse Nedić , svojim radom i vrednim učenjem istakle su se i dobitnice Vukove diplome-Jovana Jevtić i Anđela Komnenović.

Nastava se za sada u rudničkoj školi obavlja redovno, u učionicama je po 15 đaka, časovi se održavaju pre podne i traju pola sata, a svi se zajedno pripremaju za eventualne potrebe online predavanja.

Poslednjih godina broj učenika u osnovnoj školi na Rudniku je u blagom padu, a očekuje se da će dolazeće napuniti školske klupe jer se sve veći broj mladih parova u Srbiji opredeljuje za život na selu. Nadamo se da će „Arsenije Loma“ iznedriti još puno uspešnih sportista, đaka generacije i vukovaca. Bezbrižno detinjstvo, druženje i osmesi, kvalitetno obrazovanje i osvešćivanje o pravim vrednostima od najmlađih dana, u čemu je uloga škole neizostavna, čine svaku nedelju dečijom i omogućuju ostvarenje prava na zdravo i srećno odrastanje.

 

GM Press / Katarina Srećković

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *