U susret „Danima šilopajske panorame“ i prvoj proizvodnji voćarske zadruge „Šilopaj“

U susret petim „Danima šilopajske panorame“ i 80 godina postojanja Crkve Svetog Nikolaja, u Mesnoj zajednici Šilopaj u toku su završne pripreme. Prema rečima predsednika skupštine udruženja „Šilopajska panorama“ Dragana Marjanovića pripreme su obuhvatile rekonstrukciju sveštenikove kuće, a urađena je i ograda na Trpezariji ljubavi. U školskom dvorištu napravljena je bina koja će služiti za „Dane šilopajske panorame“, ali i za organizovanje različitih kulturno-umetničkih programa. „Potrudili smo se da infrastrukturno podignemo prostor, a uz pomoć opštine Gornji Milanovac, Javnog preduzeća za izgradnju i Javnog komunalnog preduzeća uradićemo 100 metara prilaznog puta crkvenoj porti, širine 3,5 metra i parking za oko 40 vozila, čime ćemo izbeći skrnavljenje travnjaka“, rekao je Marjanović.

Predstojeća manifestacija, bogatim programom će zasigurno privući brojne posetioce. Program će biti otvoren fudbalskim turnirom, planirano je i ozvaničenje otvaranja zadruge, kao i šarolik muzički program. U subotu će se održati tradicionalno takmičenje u spremanju gulaša, ali i tradicionalna biciklistička vožnja trasom bivše pruge. S tim u vezi, Marjanović je otkrio i jedan novi projekat: „Uradili smo geodetski snimak za celu trasu pruge i pregovaramo se udruženjem „Jugo cikling kampanja“ oko izrade projekta za tu stazu i očekujem da ćemo je uspešno završiti.“ U nedelju je najznačajniji dan manifestacije, kada će se obeležiti 80 godina postojanja crkve, planiran je dolazak vladike Justina, a u porti crkve biće izložena tradicionalna šilopajska jela.

Osim predstojeće manifestacije „Dani šilopajske panorame“, predviđena je i prva proizvodnja rakije voćarske zadruge „Šilopaj“.
Direktor voćarske zadruge „Šilopaj“ Branko Miličić rekao je da je od prošlogodišnjeg osnivanja zadruge pa do danas dosta investirano u opremu: „ Stigao je lampek, tu su hladnjača i sušara, oprema je ubačena u naš objekat koji smo priveli nameni i radimo na građevinskim radovima da taj objekat pustimo u rad. Planirano je da 19. jula krene prva proizvodnja, a akcenat će biti stavljen na rakiju od šljive i sušenju šljive“.

„Kad je bogato selo, bogata je i država“, rekao je jedan od članova zadruge, Mirko Jeftić, i istakao da u selu imaju i kruške, maline, kupine, pa će osnivanjem zadruge imati plasman i za Evropsku uniju.

Podsetimo, predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, potpisao je prošle godine sa ministrom bez portfelja zaduženim za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća Milanom Krkobabićem ugovore o dodeli bespovratnih sredstava. Sredstva se dodeljuju zadrugama na osnovu Konkursa koji je raspisalo ovo ministarstvo u okviru sprovođenja programa za ravnomerni regionalni razvoj koji je usvojila Vlada Republike Srbije.

Tom prilikom, između ostalih, osnovana je i voćarska zadruga „Šilopaj“, koja je dobila bespovratna sredstva u iznosu od 50.000,00 evra.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *