Udruženje penzionera Gornji Milanovac: Niz pogodnosti za naše najstarije sugrađane

Prema podacima iz PIO fonda na području opštine Gornji Milanovac ima 11 160 penzionisanih lica svih kategorija: penzionisani radnici, vojni, invalidski i poljoprivredni penzioneri. Udruženje penzionera opštine Gornji Milanovac broji 3200 članova.

Kako u ovom udruženju, koje postoji preko 30 godina, komentarišu njihov cilj je da imaju minimum 50 posto članova od ukupnog broja penzionisanih, stoga je njihova preporuka da se sva penzionisana lica učlane, kako bi ostvarila neke od pogodnosti.

 – Mi preko Udruženja, između ostalog, organizujemo izlete. Prethodna tri meseca smo iskoristili maksimalno po tom pitanju – letos smo obišli skoro sve banje u Srbiji, videli smo pregršt kulturno – istorijskih spomenika i manastira. Trudimo se da svi penzioneri prođu kroz ta organizovana putovanja, bili oni članovi ili ne. Takođe, za svoje članove vršimo nabavke nekih proizvoda. Na primer, ovde se može kupiti rtanjski med za 550 dinara, što je jako povoljno, zatim smrznuta peciva po nižim cenama. Svaki penzioner može da konkuriše i za besplatan boravak u banji – ove godine se za to prijavilo 463 penzionera, od toga je 121 dobio 10 dana u banji – rekao je Milan Vasić, predsednik Udruženja penzionera Gornji Milanovac.

Milan Vasić, predsednik Udruženja penzionera Gornji Milanovac

Vasić je naglasio da imaju izuzetno dobru saradnju sa lokalnom samoupravom, koja iz svog budžeta godišnje izdvaja 4 miliona dinara za besplatan prevoz penzionera, kao i da je rebalansom opštinskog budžeta opredeljeno 2 miliona dinara za renoviranje sanitarnih prostorija Udruženja penzionera, kao i za zamenu kompletne stolarije.

Takođe, od PIO fonda dobijaju se novčana sredstva od kojih se u saradnji sa “Proleterom” prave paketi, koji se dele socijalo ugroženim penzionerima.

Ovo udruženje sarađuje i sa Udruženjem dijabetičara Gornjeg Milanovca. Pre epidemije Korona virusa, svakog zadnjeg petka u mesecu u prostorijama Udruženja vršena je kontrola šećera u krvi kao i lekarski pregledi. Nažalost, toga trenutno nema, ali iz Društva dijabetičara redovno dostavljaju insulin, kao i neophodne lekove koji su uvek na raspolaganju prisutnima u Dnevnom boravku Udruženja penzionera.

Godišnja članarina iznosi 500 dinara, a iz Udruženja pozivaju sve penzionere da se učlane, ali će svakako izaći u susret svima, bez obzira na to da li su članovi ili ne.

GM PRESS/Jovana Lekić

Ovaj tekst pisan je u okviru projekta “Odgovorni zajedno” koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *