Uskoro čistiji vazduh u Gornjem Milanovcu

Predlog  Odluke o usvajanju predloga projekta javno – privatnog partnerstva za dugoročnu isporuku toplotne energije sistemu daljinskog grejanja „JKP Gornji Milanovac“ iz novoinstalisanih kotlova na drvnu biomasu i toplovodnih kotlova na gas usvojen je danas na devetoj redovnoj sednici Skupštine Opštine Gornji Milanovac.

Nakon raspisivanja Javnog poziva koji će trajati 60 dana, JKP će doneti odluku o odabiru privatnog partnera i sačiniti ugovor koji će se naći pred odbornicima skupštine opštine na razmatranju.

-Privatni partner treba da izgradi postrojenje i da upravlja njime, što znači da JKP više neće imati radnike na održavanju kotlova, jer  to neće biti u njegovoj nadležnosti. Javni poziv će predočiti sve pojedinosti,,pa će onaj ko je spreman da uloži novac biti ozbiljno razmatran kao privatni partner.Opština Gornji Milanovac samo obezbeđuje zemljište na kom će se graditi postrojenje, a koje se nalazi u blizini Kompanije Zvezda Helios-rekao je Dejan Kovačević, predsednik Opštine Gornjni Milanovac.

Dejan Kovačević, predsednik Opštine Gornjni Milanovac

Kotlovi će se nalaziti u vlasništvu privatnog partnera sve dok traje ugovor,a nakon eventualnog prekida, ili isteka ugovora, ostaju u posedu Opštine. tako da javno-privatno partnerstvo ne podrazumeva privatizaciju. Benefiti partnera sastoje se u dugoročnosti ugovora i stabilnosti potrebe za isporukom toplotne energije.

U planu je da izgradnja nove kotlarnice na biomasu i gas, koja će biti povezana sa postojeće dve,u Lominoj i Železničkoj ulici, počne u septembru.Kompletna ulaganja u izgradnju postrojenja i poveznog toplovoda vršiče privatni partner, od koga će JKP otkupljivati toplu vodu i dalje građanima distribuirati i naplaćivati toplotnu energiju. Pored ekološke dobrobiti,u smislu smanjenja štetnih gasova koje je proizvodilo sagorevanje mazuta, projekat obezbeđuje i ekonomske pogodnosti. Do sada je za MWh izdvajano 85,30 evra, a  nova predviđena cena od 53,43 evra doneće uštedu od 33%, što će direktno uticati i na smanjenje računa građana.

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *