Uskoro raspodela kreča poljoprivrednim gazdinstvima

Budžetom za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac koji je ove godine iznosi  60 miliona dinara, deo sredstava raspoređen je i za kalcifikaciju zemljišta. Na osnovu Javnog poziva koje je raspisala Kancelarija za poljoprivredu, javili su se poljoprivredni proizvođači sa područja milanovačke opštine sa uzorcima zemljišta za analizu.

Na osnovu rezultata analize zemljišta koju radi stručna poljoprivredna služba iz Čačka, rasporediće se i domaćinstva koja imaju pravo za nabavku kreča. Sprovedena je javna nabavka 350 tona krečnog materijala koji će biti raspoređen na lokacije i mesta odakle su poljoprivrednici koji su konkurisali.  Prva isporuka kreča planirana je u narednih nekoliko dana, a očekuje se oko petnaest isporuka domaćistvima kojima je ova agrotehnička mera potrebna, kako bi zaorali zemljište i pripremili ga za jesenju setvu, kažu u Kancelariji za poljoprivredu.

Imajući u vidu da su zemljišta na teritoriji milanovačke opštine kisela, za ovu agrotehničku meru vlada veliko interesovanje poljoprivrednih proizvođača. Stepen kiselosti zemljišta jedan je od ključnih faktora za razvoj biljaka, pa se u skladu sa njim pokazuje potreba za kalcifikacijom proizvodne površine. Redovnom analizom zemljišta na kojem je prisutna intenzivna poljoprivredna proizvodnja, dobije se uvid u pH nivo zemljišta. Ukoliko je zemljište kiselo, odnosno pH 6 i ispod te vrednosti, onda je kalcifikacija neophodna, ističu u Kancelariji za poljoprivredu.

 

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *